Lebih 6,400 doktor pelatih di Korea Selatan letak jawatan

Setakat Isnin seramai 6,415 doktor pelatih di 100 hospital menyerahkan surat peletakan jawatan mereka dengan kira-kira 1,600 daripada mereka berhenti kerja. - Foto: Reuters
Setakat Isnin seramai 6,415 doktor pelatih di 100 hospital menyerahkan surat peletakan jawatan mereka dengan kira-kira 1,600 daripada mereka berhenti kerja. - Foto: Reuters
A
A
A

SEOUL - Lebih 6,400 doktor pelatih telah mengemukakan peletakan jawatan mereka bagi membantah rancangan kerajaan untuk meningkatkan bilangan pelajar perubatan, kata pegawai kerajaan pada Selasa.

Timbalan Menteri Kesihatan Kedua, Park Min-soo berkata, kementerian mengarahkan 831 doktor pelatih untuk kembali bekerja, susulan ketegangan antara doktor dan kerajaan yang meningkat berikutan cadangan untuk meningkatkan kuota kemasukan ke sekolah perubatan negara itu sehingga 2,000 pelajar pada tahun depan.

Park berkata, setakat Isnin seramai 6,415 doktor pelatih di 100 hospital menyerahkan surat peletakan jawatan mereka, dengan kira-kira 1,600 daripada mereka berhenti kerja, lapor Agensi Berita Yonhap.

Terdapat kira-kira 13,000 doktor pelatih di Korea Selatan.

Dengan doktor pelatih berhenti bekerja di beberapa hospital, sebahagian daripada pesakit telah mengalami kelewatan dalam operasi pembedahan dan rawatan lain.

Namun, tiada laporan gangguan besar dalam perkhidmatan perubatan setakat ini.

Park berkata bagi menangani potensi gangguan perkhidmatan perubatan, kerajaan akan melanjutkan waktu operasi di 97 hospital awam dan wad kecemasan di 12 hospital tentera yang akan dibuka kepada orang ramai.

"Kami sangat kecewa dan bimbang bahawa tindakan kolektif oleh doktor pelatih telah menyebabkan gangguan dalam perkhidmatan perubatan, seperti pembatalan pembedahan," kata Park.

Artikel Berkaitan:

Kerajaan Korea Selatan berkata peningkatan dalam kuota kemasukan diperlukan untuk menangani kekurangan doktor, terutamanya di kawasan luar bandar dan bidang perubatan penting, seperti pembedahan berisiko tinggi, pediatrik, obstetrik dan perubatan kecemasan. - Bernama

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28