Pasangan Palestin rai majlis perkahwinan dalam khemah kecil

Mohammed Al-Ghandour dan pasangannya, Shahad melangsungkan perkahwinan di khemah penempatan pelarian di Rafah. - Foto Reuters
Mohammed Al-Ghandour dan pasangannya, Shahad melangsungkan perkahwinan di khemah penempatan pelarian di Rafah. - Foto Reuters
A
A
A

RAFAH - Hasrat seorang lelaki Palestin memberikan pasangannya sebuah perkahwinan yang indah musnah selepas perang bermula di Gaza pada 7 Oktober lalu.

Mohammed Al-Ghandour dan pasangannya, Shahad tiada pilihan lain selain terpaksa meninggalkan rumah mereka akibat serangan udara dan darat oleh rejim Zionis Israel.

Bagaimanapun, pasangan itu akhirnya berkahwin minggu ini dengan majlis hanya dibuat di dalam khemah yang mereka tinggal sekarang.

Ghandour memimpin isterinya Shahad ke arah khemah yang dihiasi dengan beberapa lampu berwarna dan cermin dengan bingkai berwarna emas ketika beberapa saudara mengiringi mereka sambil bertepuk tangan.

Di dalam khemah, Shahad memakai gaun putih dan tudung dengan sulaman merah tradisional mengangkat tangan dan Ghandour menyarungkan cincin padanya.

“Saya mahukan parti. Saya mahukan perayaan, perkahwinan.

"Saya mahu menjemput rakan-rakan saya, saudara-mara saya dan sepupu saya seperti orang lain,” kata Ghandour.

Pasangan itu berasal dari Kota Gaza di utara kawasan kecil di mana beberapa pengeboman Israel yang paling teruk dan pertempuran dengan Hamas telah berlaku sejak perang bermula pada 7 Oktober.

Artikel Berkaitan:

Rumah kedua-dua keluarga Ghandour dan keluarga Shahad musnah dalam serangan udara Israel dan mereka kehilangan sepupu dan ahli keluarga lain dalam pengeboman itu.

“Kegembiraan saya mungkin pada hanya 3 peratus tetapi saya akan bersedia untuk isteri saya. Saya mahu membahagiakannya,” kata Ghandour lagi.

Pengeboman dan serangan Israel ke Gaza telah membunuh lebih daripada 24,760 orang menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Daripada parti besar yang diinginkan Ghandour, dia dan Shahad hanya mempunyai sekumpulan kecil saudara-mara yang berjaya meninggalkan Kota Gaza dan melarikan diri ke Rafah, di hujung selatan jalur sebelah Mesir.

Ibu Shahad mengetuai sekumpulan kecil wanita meraikan perkahwinan itu dan seseorang telah menyimpan bateri untuk pemain muzik mudah alih kecil.

Untuk kenduri perkahwinan di sebuah enklaf yang menuju ke arah kelaparan, pasangan itu hanya mempunyai beberapa makanan ringan dalam bungkusan plastik yang disediakan dengan teliti untuk mereka di dalam khemah.

Kedua-dua keluarga telah membelanjakan banyak wang untuk perkahwinan sebelum perang bermula.

Ibu Shahad, Ummu Yahia Khalifa berkata, dia telah membelanjakan lebih daripada AS$2,000 untuk pakaian.

"Impian saya adalah untuk memberikan Shahad perkahwinan yang terbaik, yang paling indah di dunia.

“Kami menyediakan barang perkahwinannya dan dia gembira tetapi semuanya hilang dalam serangan.

"Setiap kali dia teringat dia mula menangis,” kata ibunya.

Ketika pesta perkahwinan kecil itu mula bertepuk tangan dan menari, orang di sekeliling mereka menjalankan kerja harian mereka di antara barisan khemah yang terbentang di atas pasir, mencari makanan atau menyidai pakaian.

Seorang gadis kecil berpakaian merah jambu dan putih tersenyum lebar apabila tepukan bermula dan menyertai sekumpulan kanak-kanak lain menari ketika matahari terbenam di belakang pagar sempadan tinggi yang dihiasi dengan dawai berduri. - Agensi/ Awani