PAAB komited perkukuhkan kelestarian alam

A
A
A

No Image Caption

SHAH ALAM - Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) meneruskan komitmennya terhadap pemuliharaan alam sekitar dengan menganjurkan program tanggungjawab sosial korporat (CSR), “SATU GELOMBANG PERUBAHAN” iaitu Program Pembersihan Pantai & Bakau 2023 di Jeti Nelayan Parit 3 Sungai Burong, Tanjong Karang, Selangor, di sini.

Acara itu menghimpunkan sukarelawan PAAB, penduduk tempatan, sukarelawan dari Air Selangor (AiS) dan pasukan sukarelawan muda dari Politeknik Sultan Idris Shah, yang komited untuk memelihara alam semula jadi.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif PAAB, Ir. Zulkiflee Omar, berkata, pihaknya berbangga dengan Jabatan Komunikasi Korporat PAAB, iaitu penganjur aktiviti CSR syarikat yang telah mengubah landskap CSR kepada program berasaskan kemampanan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG).

“Sebelum ini, kebanyakan aktiviti CSR ditujukan kepada khidmat masyarakat, bantuan dan sumbangan, tetapi kini PAAB telah beralih kepada aktiviti dan inisiatif yang berasaskan kelestarian alam sekitar dan membudayakan amalan hijau.

No Image Caption

“Inisiatif ini merupakan yang kedua untuk PAAB tahun ini, berikutan sesi permulaan yang berjaya di Nibong Tebal, Pulau Pinang. Sesi seterusnya dan terakhir tahun 2023 akan berlangsung di Johor,”katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Artikel Berkaitan:

Menurutnya, PAAB berhasrat untuk menanam sekurang-kurangnya 1,000 pokok bakau secara keseluruhan dalam tiga sesi kali ini.

“Inisiatif ini penting untuk memelihara kawasan daripada hakisan dan ombak kerana anak pokok bakau akan memberikan keseimbangan ekosistem pantai di kawasan ini.”

“Justeru, marilah kita bersama-sama menjadi sukarelawan untuk memulihara alam sekitar, habitat dan ekosistem semula jadi di kampung ini.

“Saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Encik Anwar dan penduduk Parit 3, Sungai Burong, Tanjung Karang, Selangor, atas sambutan hangat ini. Kami berharap agar terus menyokong program sebegini pada masa hadapan,”katanya.

No Image Caption

Lebih 500 sukarelawan terdiri daripada kakitangan PAAB, syarikat operasi air dari negeri masing-masing, dan penyokong muda yang setia, terlibat secara aktif dalam usaha ini.

Usaha ini bukan sahaja sebahagian daripada inisiatif PAAB dalam memelihara dan memelihara alam sekitar tetapi juga menekankan kepentingan tindakan praktikal dalam mencapai hasil yang mampan.

PAAB kekal komited terhadap kerjasama masa depan dan usaha yang memperjuangkan pemeliharaan alam sekitar.