Terpesona janji untuk kahwin, ibu tunggal rugi lebih RM170,000

Terperdaya dengan janji seorang lelaki untuk berkahwin, seorang ibu tunggal berusia 40 tahun di Bentong mengalami kerugian sebanyak RM170,408.50. - Gambar hiasan
Terperdaya dengan janji seorang lelaki untuk berkahwin, seorang ibu tunggal berusia 40 tahun di Bentong mengalami kerugian sebanyak RM170,408.50. - Gambar hiasan
A
A
A

KUANTAN - [DIKEMAS KINI] Terperdaya dengan janji seorang lelaki untuk berkahwin, seorang ibu tunggal berusia 40 tahun di Bentong mengalami kerugian sebanyak RM170,408.50.

Ketua Polis Pahang, Datuk Seri Yahaya Othman memberitahu, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang telah menerima laporan polis dari Bentong berkenaan mangsa diperdaya oleh individu yang dikenali di Instagram.

Menurutnya, pada Oktober 2023 mangsa telah melayari laman Instagram dan telah berkenalan dengan seorang lelaki Melayu bernama 'Fahad Ramzan'.

"Individu itu kemudiannya telah mula berhubung melalui aplikasi WhatsApp.

"Individu tersebut telah berjanji untuk berkahwin dengan mangsa membuatkan mangsa lebih mempercayainya," kata beliau dalam kenyataan pada Isnin.

Ujar Yahaya, beberapa minggu kemudian, individu itu telah meminjam wang mangsa sebanyak RM1,500 atas alasan untuk membuat pembayaran bil hospital miliknya dan berjanji akan memulangkan semula wang tersebut.

Jelas beliau, sejak itu individu terbabit berterusan meminjam wang mangsa lagi atas pelbagai alasan.

"Mangsa telah membuat sembilan kali transaksi bermula pada tarikh 24 Oktober sehingga 14 November lalu dan jumlah keseluruhan kerugian adalah sebanyak RM170,408.50.

Artikel Berkaitan:

"Kita menasihatkan orang ramai supaya jangan melayan individu tidak dikenali di media sosial dan tidak mudah mempercayai kenalan di media sosial," tambah beliau.

Selain itu juga, orang ramai dinasihatkan untuk mendapatkan maklumat lanjut dari sumber-sumber rasmi seperti national scam response center (NSRC) di talian 997 dan portal semak mule sebelum membuat pemindahan wang ke akaun yang tidak dikenali.