E-invois bantu capai sasaran kutipan hasil - LHDN

LHDN telah mengumumkan bahawa Malaysia akan melaksanakan e-invois secara beransur-ansur mulai tahun depan. - Gambar hiasan (Gambar kecil: MOHD NIZOM)
LHDN telah mengumumkan bahawa Malaysia akan melaksanakan e-invois secara beransur-ansur mulai tahun depan. - Gambar hiasan (Gambar kecil: MOHD NIZOM)
A
A
A

KUALA LUMPUR - Pelaksanaan sistem invois elektronik (e-invois) akan berjalan dengan baik sekiranya kerajaan memilih untuk melaksanakan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), dan pada masa yang sama, membantunya mencapai sasaran kutipan cukai 2024 sebanyak RM185 bilion, kata Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Datuk Seri Dr Mohd Nizom Sairi.

Beliau berkata, e-invois direka bentuk untuk menampung mekanisme GST dan penggunaan sistem ini sudah tentu akan memacu ekonomi tunai dan ekonomi bayangan untuk mendedahkan urus niaga kewangan.

"Rakyat kini bercakap mengenai pengenalan semula GST dan jika ia dilaksanakan, anda tidak perlu melakukan apa-apa lagi. e-invois sebenarnya memenuhi sistem GST," katanya kepada pemberita di luar seminar Grant Thornton Malaysia mengenai "Belanjawan 2024 - Sorotan Belanjawan dan Perkembangan Cukai" di sini pada Khamis.

Berdasarkan kajian kes, aplikasi e-invois memerlukan perniagaan untuk mengekalkan rekod komprehensif transaksi mereka dan melaporkannya sepenuhnya kepada LHDN.

Dilaporkan bahawa ekonomi bayangan Malaysia kini menyumbang 21 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) atau dianggarkan RM330 bilion.

Mengenai kos pelaksanaan e-invois, Mohd Nizom mengakui terdapat beberapa kos untuk penggunaan e-invois terutamanya dalam meminda sistem percukaian semasa supaya sesuai dengan keperluan sistem e-invois.

"Sudah tentu akan melibatkan kos melibatkan beberapa pindaan kepada sistem semasa untuk memenuhi keperluan e-invois, tetapi ia adalah minimum.. ia tidak seperti anda perlu membina sistem yang sesuai dengan keperluan GST atau anda boleh menggunakan pihak ketiga untuk menyediakan antara muka pengaturcaraan aplikasi untuk menyambung antara sistem anda dan data invois. Bagi perniagaan kecil sederhana, mikro, kami sedang membangunkan penyelesaian," katanya.

LHDN telah mengumumkan bahawa Malaysia akan melaksanakan e-invois secara beransur-ansur mulai tahun depan dengan pelaksanaan mandatori berperingkat akan bermula dengan perniagaan terpilih pada Ogos 2024, dan akan meliputi semua syarikat menjelang Julai 2025.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, kutipan hasil kerajaan persekutuan pada 2024 dijangka mencatat pertumbuhan sebanyak 1.5 peratus kepada RM307.6 bilion atau 15.6 peratus daripada KDNK, dipacu oleh kutipan cukai yang lebih tinggi.

Hasil cukai terus menjadi penyumbang utama dan dijangka berkembang sebanyak 6.4 peratus kepada RM243.6 bilion yang merupakan 79.2 peratus daripada jumlah hasil atau 12.3 peratus daripada KDNK.

Pada 2024, Kementerian Kewangan berkata kutipan daripada cukai langsung dianggarkan meningkat sebanyak 6.9 peratus kepada RM185 bilion atau 75.9 peratus daripada jumlah hasil cukai.

Unjuran hasil kerajaan bagi 2023 disemak naik sebanyak empat peratus atau RM11.7 bilion kepada RM303.2 bilion atau 16.4 peratus daripada KDNK, berbanding anggaran awal RM291.5 bilion. - Bernama