X

Kindly register in order to view this article
!

Sanggup pinjam ceti demi pembedahan anak

Earnie Yusnida menunjukkan ketumbuhan telinga yang dihadapi anaknya, Ahmad Ziqrie sejak berusia 12 tahun.
A
A

TEMERLOH - Sepasang suami isteri yang buntu memikirkan kos menampung pembedahan bagi membuang ketumbuhan di telinga anak mereka sanggup berhutang daripada ceti bagi memastikan kesihatan anaknya pulih seperti sediakala.

Bagaimanapun, belum pun langsai hutang berbaki RM12,000, Ahmad Zamri Maarof, 45, dan Earnie Yusnida Pahang, 41, dari Kampung Paya Keladan, di sini kembali diuji dengan kesihatan anaknya, Ahmad Ziqrie Ahmad Zamri, 16, apabila terpaksa menyediakan kos perubatan sebanyak RM30,000 bagi pembedahan kali ketiga untuk membuang ketumbuhan terbabit.

Earnie yang berniaga kecil-kecilan mengakui, hutang ceti itu terpaksa dilakukan bagi membiayai kos pembedahan anaknya sebanyak dua kali sebelum ini.

"Kami terpaksa membuat pinjaman tersebut demi anak. Walaupun malu, tertekan, namun demi anak, apa pun sanggup kami usahakan.

"Walaupun sudah dua kali menjalani pembedahan, keadaan anak tidak berubah dan ketumbuhan itu tetap muncul kembali," katanya.

Menurutnya, setiap bulan gaji suaminya dipotong sebanyak RM750 sebulan untuk menjelaskan pinjaman keseluruhan berjumlah RM15,000.

Mengulas mengenai kesihatan anaknya, Earnie memberitahu anak sulung tiga beradik itu menghidap penyakit tersebut sejak berumur 12 tahun.

Pada peringkat awal katanya, terdapat lelehan darah keluar dari telinga Ahmad Ziqrie selama seminggu sebelum timbul benjolan kecil di belakang telinganya.

"Kami membawa dia ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshas) Temerloh untuk pemeriksaan, namun doktor tidak dapat mengenal pasti dan perlu menunggu doktor pakar.

"Akhirnya kami membawa anak ke sebuah hospital swasta selepas keadaannya semakin teruk dan sejak itu dua kali pembedahan dijalankan dengan menelan belanja puluhan ribu.

"Untuk tujuan itu, saya dan suami mengeluarkan semua wang simpanan dan menggadaikan barangan kemas selain terpaksa meminjam daripada ceti," akuinya.

Ahmad Ziqrie memerlukan RM30,000 untuk membuat pembedahan ketiga bagi membuang ketumbuhan di telinganya.
Ahmad Ziqrie memerlukan RM30,000 untuk membuat pembedahan ketiga bagi membuang ketumbuhan di telinganya.

Katanya, keadaan dialami itu membuatkan Ahmad Ziqrie malu ke sekolah dan hanya menamatkan persekolahan di tingkatan satu sahaja.

Ujarnya, bagi pembedahan kali ketiga ini, dia mengakui sanggup menebalkan muka meminta simpati masyarakat.

"Saya terpaksa kali ini memikirkan nasib anak yang menanggung penyakit ini selepas doktor mengesyaki kemungkinan ia adalah kanser dan perlu membuat pembedahan lagi," jelasnya.

Bagi mereka yang ingin membantu mengurangkan beban keluarga itu boleh menyalurkan sumbangan ke akaun CIMB bernombor 7624604799 atas nama Ahmad Zamri Maarof atau menghubungi di talian 013-3406932.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus