Kerajaan jimat RM36j tidak sertai 'Desert Eagle' di UAE

Menteri Pertahanan Mohamad Sabu (kiri) melakukan kunjungan hormat terhadap Perdana Menteri Thailand Jen Prayut Chan-o-cha di Rumah Kerajaan, semalam. - Foto Bernama
Menteri Pertahanan Mohamad Sabu (kiri) melakukan kunjungan hormat terhadap Perdana Menteri Thailand Jen Prayut Chan-o-cha di Rumah Kerajaan, semalam. - Foto Bernama
A
A
A
BANGKOK - Kementerian Pertahanan telah menjimatkan sejumlah RM36 juta apabila anggota tentera Malaysia tidak lagi terlibat dalam latihan ketenteraan ‘Desert Eagle’ di Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berkata, tindakan Malaysia menarik balik tenteranya yang ditempatkan di Arab Saudi sejak 2015 juga telah menjimatkan perbelanjaan kementerian, tetapi beliau tidak mendedahkan jumlahnya.

"Kita akan hanya tumpu penghantaran tentera (Malaysia) di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Kalau bertembung antara negara, kita akan cuba mengelakkan (penghantaran tentera), hanya di bawah PBB," katanya dalam temuramah di sini.

Malaysia menempatkan anggota tenteranya di Arab Saudi sejak tiga tahun lepas bertujuan membawa pulang rakyat Malaysia di Yaman, yang sedang berhadapan dengan konflik. Menurut Mohamad, negara boleh memainkan peranan untuk mencari penyelesaian di Yaman yang disifatkannya kini berada dalam keadaan yang mendatangkan bencana, menerusi Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dianggotai 57 buah negara.

Beliau berada di Bangkok selama dua hari bermula Selasa untuk lawatan pengenalan selepas dilantik sebagai Menteri Pertahanan beberapa bulan lepas. Semalam, Mohamad melakukan kunjungan hormat terhadap Perdana Menteri Thailand Jen Prayut Chan-o-cha serta timbalannya, Jen Prawit Wongsuwon yang merupakan Menteri Pertahanan negara itu.

Beliau pulang ke ibu negara malam tadi selepas menghadiri majlis makan malam rasmi. Mohamad berkata, penghantaran tentera Malaysia ke Bangladesh yang melibatkan anggota perubatan pula adalah untuk menguruskan hospital medan, dalam usaha kemanusiaan untuk membantu pelarian Rohingya yang melarikan diri daripada kekejaman di Myanmar.

Beliau menegaskan tindakan negara menghentikan penglibatan tentera Malaysia pada latihan ketenteraan di UAE serta penarikan anggota tentera di Arab Saudi tidak memberikan kesan terhadap hubungan diplomatik dengan kedua-dua negara itu.

Malah Malaysia katanya,

akan meningkatkan lagi hubungan dengan kedua-dua negara itu meliputi pelbagai bidang lain seperti pelajaran, kesihatan dan latihan bersama tetapi "bukan penghantaran tentera untuk terlibat dengan peperangan."
Artikel Berkaitan:


"Soal hubungan dengan Arab Saudi akan diteruskan, sama seperti dengan Qatar, Iran, Iraq dan Syria. Semua kita hendak berkawan," menurut beliau. Menteri Pertahanan itu berkata, Malaysia amat berbangga dengan Asean dianggotai 10 negara yang berbeza bangsa dan agama, tetapi boleh bermesyuarat serta berbincang tanpa sebarang masalah.

Ia, katanya, berlainan di kalangan negara-negara Arab yang menggunakan satu bahasa dan menganuti satu agama tetapi "saling berperang."

"Itu yang saya rasa semua pihak kena insaflah, apa yang berlaku di Timur Tengah dan cari jalan penyelesaian melalui meja rundingan. Selama saya menjadi Menteri Pertahanan, itu yang saya tonjolkan (penyelesaian menerusi rundingan)," katanya. - Bernama