X

Kindly register in order to view this article
!

AirAsia harap terminal tambang rendah di Sarawak

Abang Johari (kanan) ketika menerima kunjungan Tony Fernandes di pejabatnya di Wisma Bapa Malaysia di Petra Jaya hari ini. -Foto Bernama
A
A

AIRASIA berharap terminal tambang rendah dan kemudahan yang lebih murah untuk membangunkan pelancongan di Sarawak.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Tan Sri Tony Fernandes berkata, jika syarikat penerbangan mendapat lapangan terbang tambang rendah, industri pelancongan akan berkembang pesat.

“Saya masih berpendapat cukai lapangan terbang amat tinggi - RM50. Kuching ke China cukai lapangan terbang sebanyak RM75, sebelum ini. Kini, sebanyak RM50, kami masih berpendapat ia amat tinggi,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Fernandes berada di sini untuk mengadakan kunjungan hormat ke atas Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di pejabatnya di Wisma Bapa hari ini.

Fernandes berkata, AirAsia kini mencari tempat baharu untuk mempromosikan dan membawa lebih banyak pelancong dan pekerjaan serta memuji Sarawak yang telah melaksanakan pelbagai langkah dari segi pelancongan domestik.

“Kami mempunyai kejayaan yang terhad di peringkat antarabangsa. Hanya Singapura mencatat prestasi yang baik secara konsisten. Dalam pusingan pengembangan kami yang seterusnya, Sarawak amat penting.

“Membaca mengenai pelan Ketua Menteri untuk melabur dalam infrastruktur pelancongan dan datang (ke sini) untuk mengetahui pelannya - pelancongan perubatan dan sebagainya. Kami mahu memperluaskan lebih banyak penerbangan (dari Sarawak) ke Indonesia,” katanya.

Fernandes berkata, sejak AirAsia bermula 18 tahun lepas, syarikat penerbangan itu telah membawa 60 juta orang ke Sarawak dan penerbangan sambungan meningkat 43 peratus pada tahun ini, dengan 73,000 orang datang dari pelbagai negara melalui Kuala Lumpur.

“Kami mahu melabur semula, kami mahu bekerjasama dengan kerajaan Sarawak...situasi menang-menang. Dan berharap kepada bantuan (dari segi) lapangan terbang (tambang rendah).

“Bercakap mengenai e-dagang dan logistik. Kami berpendapat banyak produk makanan Sarawak boleh dijual di Asia. Kami melihat banyak potensi yang membolehkan usahawan menjual produk mereka kepada khalayak yang lebih besar. Kami memerlukan bantuan dan bahan promosi," katanya.

— BERNAMA

ASNA ASNA NN NJ

Monday, 25 November 2019


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari.Langgan Sekarang!

Polisi Data Peribadi Karangkraf