X

Kindly register in order to view this article
!

Tun M sahkan tiada pemakluman peletakan jawatan Agong

Dr Mahathir, Sultan Muhammad V.
A
A

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengesahkan pihaknya tidak mendapat sebarang pemakluman berkaitan peletakan jawatan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

Katanya, setakat diketahui, baginda telah memulakan semula tugasnya selepas dua bulan beristirahat.

"Saya ada dengar khabar angin ini (permintaan agar Yang di-Pertuan Agong lepaskan jawatan) tapi saya tak mahu bercakap tentang ini.

"Setakat yang saya tahu (baginda telah kembali menjalankan tugas)," katanya dalam sidang media di Yayasan Al- Bukhary, di sini, hari ini.

Semalam, sebuah pertubuhan bukan kerajaan, Gagasan Tiga Malaysia (G3) meminta supaya pihak berkuasa menyiasat desakan supaya Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V melepaskan jawatan.

Pengerusi G3, Raggie Jessy Rithaudeen berkata, spekulasi yang semakin menular dalam kalangan rakyat menerusi media sosial sejak beberapa hari lalu meresahkan rakyat.

Ketika di minta mengulas mengenai laporan media berhubung Majlis Raja-raja Melayu dilapor bermesyuarat di Kuala Lumpur malam tadi, Dr Mahathir berkata, ia terpulang kepada raja-raja.

Memetik sumber, The New Straits Times (NST) hari ini mengesahkan mesyuarat tidak rasmi berlangsung berlangsung susulan tamatnya tugas Sultan Perak Sultan Nazrin Shah sebagai pemangku Agong.

Tidak seperti mesyuarat biasa, menurut laporan itu, tiada keperluan untuk perdana menteri dan pegawai kerajaan lain hadir.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus