Taska JKM diberi diskaun 20 peratus bil elektrik

Hannah Yeoh
Hannah Yeoh
A
A
A

PUTRAJAYA - Sebanyak 3,398 Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Semenanjung Malaysia akan menerima diskaun 20 peratus bil elektrik mulai November ini hingga Disember tahun depan.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Hannah Yeoh berkata, inisiatif tersebut adalah hasil konsultasi dan advokasi kementeriannya dengan Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) dan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Beliau berkata, inisiatif tersebut bertujuan membantu pengusaha atau pemilik mengurangkan kos pengoperasian taska serta meningkatkan program pendaftaran taska dengan JKM bagi tujuan pemantauan dan keselamatan kanak-kanak.

Menurutnya, terdapat 4,744 taska yang berdaftar dengan JKM sehingga Ogos tahun ini dan daripada jumlah itu 3,398 taska adalah di Semenanjung Malaysia.

"Kami menganggarkan sebanyak 374 taska baharu akan berdaftar dengan JKM pada tahun hadapan,” katanya pada sidang media sempena Program Galakan Pendaftaran Taska dengan JKM yang turut dihadiri Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin di sini hari ini.

Yeoh berkata, kerajaan juga sedang meneliti untuk mengadakan perbincangan dengan Sarawak Energy Bhd (SEB) dan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) agar inisiatif pemberian diskaun sedemikian turut dinikmati pengusaha dan pemilik taska di Sarawak dan Sabah.

Sementara itu, Bee Yin berkata, pemberian diskaun 20 peratus bil elektrik itu adalah hasil penjimatan mekanisme Peraturan Berasaskan Insentif (IBR) yang dilaksanakan oleh TNB di Semenanjung Malaysia.

Ditanya adakah inisiatif itu akan diteruskan selepas 31 Dis 2020, Yeo berkata, pihaknya akan melihat selepas itu.

Artikel Berkaitan:

"Kita perlu galakkan pendaftaran (taska dengan JKM), kalau tidak letak tempoh masa maka akan melengah-lengah lagi. Jadi daftar secepat mungkin untuk nikmati rebet ini, katanya. - Bernama