'Merdeka tahun ini tidak segembira tahun lalu'

Tun Dr Mahathir Mohamad
Tun Dr Mahathir Mohamad
A
A
A

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui sambutan kemerdekaan ke-62 tahun ini kurang menggembirakan berbanding tahun lalu.

Menurut Dr Mahathir, hari kebangsaan tahun lalu disambut meriah bersandarkan sentimen kejayaan rakyat menukar kerajaan.

Bagaimanapun katanya, tahun ini berbeza kerana rakyat sedang menantikan keputusan daripada pilihan mereka memilih Pakatan Harapan (PH) menggantikan Barisan Nasional (BN).

“Merdeka tahun ini, sentimen lain. Tahun lepas rakyat seronok merayakan kemerdekaan selepas kejayaan menukar kerajaan.

“Tapi tahun ini rakyat menunggu keputusan daripada pilihan mereka, tetapi untuk menunaikan semua manifesto PRU14, ia bukanlah tugas mudah,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini.

Dr Mahathir berkata, ketika awal peralihan tampuk pemerintahan, kerajaan PH belum mengetahui keadaan sebenar kedudukan kewangan negara yang ditinggalkan oleh BN.

“Masa itu kita tidak ada maklumat penuh berkenaan keadaan kewangan negara, berapa wang yang dimiliki kerajaan. Tidak tahu negara berhutang RM1 trilion.

“Kita sedar rakyat mengharapkan perubahan dan janji manifesto ditunaikan, tapi perkara itu perlukan masa untuk dilaksanakan. Kami akan cuba sedaya upaya untuk penuhi semua manifesto, tapi kerajaan tidak ada duit untuk beli sokongan rakyat,” katanya.

Artikel Berkaitan: