Kes Nora Anne: Petugas SAR sempat tunai solat hari raya

Mohd Nor Marzukee (depan, kiri) dan pasukan mencari dan menyelamat (SAR) antara jemaah yang turut menunaikan Solat Sunat Aidiladha di Masjid Kampung Pantai hari ini. -Foto Bernama
Mohd Nor Marzukee (depan, kiri) dan pasukan mencari dan menyelamat (SAR) antara jemaah yang turut menunaikan Solat Sunat Aidiladha di Masjid Kampung Pantai hari ini. -Foto Bernama
A
A
A

NILAI - Operasi mencari dan menyelamat (SAR) remaja perempuan warga Ireland, Nora Anne Quoirin, 15, yang memasuki hari kelapan hari ini tetap diteruskan walaupun hari ini adalah Hari Raya Aidiladha.

Meskipun terpaksa melupakan hasrat untuk bersama keluarga tersayang menyambut Hari Raya Korban demi operasi SAR, namun anggota operasi tetap diberikan pelepasan untuk menunaikan solat sunat hari raya.

Anggota SAR termasuk Ketua Polis Daerah Nilai Supt Mohd Nor Marzukee Besar bersama kira-kira 500 jemaah mula memenuhi Masjid Kariah Pantai, Seremban sejak pukul 7 pagi untuk bersama-sama menunaikan solat sunat Aidiladha yang diimamkan oleh Imam 1 masjid, Abdul Khahar Sukin.

Abdul Khahar dalam khutbahnya menyentuh mengenai penghayatan ibadah haji dan korban sebagai tanda kesyukuran kepada ALLAH SWT serta mengingatkan sidang jemaah pentingnya mengerjakan segala perintah Allah selain menghayati konsep bersedekah menerusi ibadah korban.

Selesai solat, semua jemaah termasuk anggota SAR dijamu dengan hidangan kuih-muih, ketupat dan rendang yang disediakan penduduk setempat.

Sementara itu, Mohd Nor Marzukee berkata walaupun hari raya, operasi mencari tetap diteruskan malah sudah bermula pagi tadi dan setakat ini moral pasukan masih berada di tahap tertinggi.

"Untuk operasi SAR hari kelapan ini, kami gunakan pelbagai teknik pencarian untuk mengesan mangsa. Kami berharap rakyat Malaysia terus mendoakan operasi ini berjalan lancar dan berjaya menemui mangsa secepat mungkin," katanya kepada pemberita selepas solat itu.

Operasi SAR bagi mengesan Nora Anne membabitkan seramai 317 anggota termasuk pasukan elit Polis Diraja Malaysia iaitu pasukan komando VAT 69, setakat semalam.

Artikel Berkaitan:

Nora Anne yang mengalami masalah pembelajaran itu tiba bersama keluarganya di Malaysia pada Sabtu untuk percutian dua minggu di negara ini dan bermalam di sebuah resort di Pantai, Seremban.

Remaja berkenaan disedari hilang dari bilik penginapan oleh keluarganya pada pukul 8 pagi hari berikutnya.

Sementara itu, di lokasi kejadian, keadaan cuaca tidak menentu dengan hujan sekejap-sekejap sejak pukul 10 pagi.

Cuaca ini dijangka terus memberi cabaran kepada pasukan SAR sepanjang operasi.

Meskipun hujan, anggota operasi kekal meneruskan misi dengan meredah hujan dalam suhu yang agak sejuk pagi ini. -Bernama