X

Kindly register in order to view this article
!

Penyatuan Pas-UMNO untungkan PH: Mat Sabu

Mohamad (tengah) bersama kepimpinan Amanah Jeli selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan kali ke-3 parti itu hari ini.
A
A

JELI - Amanah menyifatkan penyatuan antara Pas dan UMNO menguntungkan Pakatan Harapan (PH) apabila ramai dalam kalangan ahli di peringkat akar umbi yang dipercayai kecewa dengan kerjasama berkenaan beralih arah.

Presidennya, Mohamad Sabu berkata, kekecewaan tersebut menyebabkan ahli dua parti itu berhijrah dengan menyertai PH termasuk Amanah.

"Begitu ramai yang sedang berhijrah ketika ini, di Jeli pun sudah ada 24 cawangan dan semua itu majoritinya ahli Pas dulu.

"Amanah kini sudah ada 120,000 keahlian, kita baru tiga tahun. Menjelang hujung tahun ini kita sasarkan boleh capai 200,000 ahli dan menjelang PRU15 kita boleh sampai ke setengah juta," katanya.

Beliau berkata demikian kepada selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Amanah Jeli Kali Ke-3 yang turut dihadiri Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamad dan Pengerusi Amanah Jeli, Sulaiman Daud di sini hari ini.

Mohamad yang juga Menteri Pertahanan berkata, Selangor masih lagi negeri paling ramai mencatat jumlah keahlian tertinggi diikuti Kedah dan Johor.

"Kita yakin kepimpinan yang ada di Jeli ditambah pula dengan kehadiran dan ketokohan Tok Pa (Mustapa) mampu menarik perhatian orang Melayu untuk sertai PH.

"Keahlian di Kelantan meningkat selepas PRU14 lalu dan sehingga kini mencecah kira- kira 2,000 ahli," katanya.

Menurutnya, gabungan kedua-dua parti itu disifatkan hanya sementara berikutan ramai dalam kalangan ahli Pas terdahulu sukar menerima kerjasama itu kerana serangan terhadap UMNO yang begitu kuat sebelum ini.

"Penyatuan Pas dan UMNO ini, kalau dalam kalangan ahli Pas yang agak lama, mereka susah nak terima sebab serangan kepada UMNO begitu tajam dahulunya, gabungan itu begini sukar untuk diterima," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus