X

Kindly register in order to view this article
!

Deal of century perjudikan nasib pelarian Palestin

Nasib pelarian Palestin turut ditentukan dalam pelan damai 'deal of the century' tersebut.
A
A

TEL AVIV - Pelan damai pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump digelar 'deal of the century' bercadang untuk menempatkan pelarian Palestin di beberapa negara termasuk Lubnan, Syria, Jordan dan Iraq.

Perkara itu didedahkan akhbar Haaretz ketika umat Islam seluruh dunia menyambut Hari Quds pada Jumaat terakhir bulan Ramadan pada minggu lalu.

Sebelum ini, pemimpin politik dunia telah memberi amaran tentang aspek misteri pelan damai AS itu dan masa depan penduduk Palestin.

Menurut laporan Haaretz, Washington mendesak Lubnan untuk memberi hak kerakyatan kepada pelarian Palestin yang tinggal di negara tersebut dengan cuba menggula-gulakan mereka dengan cara membantu Beirut keluar dari krisis ekonomi dengan beban hutang dianggarkan lebih AS$85 juta (RM356 juta).

"Dalam proses itu, ia dilihat sebagai usaha membatalkan hak kepulangan pelarian Palestin yang menjadi penghalang utama dalam menyelesaikan konflik Israel-Palestin," jelas akhbar itu.

Data Agensi Kerja dan Bantuan Untuk Pelarian Palestin PBB (UNRWA) menunjukkan terdapat kira-kira 450,000 pelarian Palestin yang menetap di Beirut.

Perlembagaan Lubnan bagaimanapun menetapkan pelarian yang tinggal di negara itu tidak boleh mendapat hak kerakyatan.

"Langkah memberikan hak kerakyatan kepada penduduk Palestin akan menyebabkan kira-kira sejuta pelarian Syria yang tinggal di Lubnan membuat tuntutan sama," lapor Haaretz lagi.

Bukan hanya Lubnan yang bimbang dengan rancangan Washington dalam mencari jalan penyelesaian tentang isu pelarian.

Jordan juga terkejut dengan prospek AS yang menuntut ia menyerap ratusan ribu atau sejuta pelarian Palestin di negara itu.

Haaretz turut mengambil petikan dalam buku baharu wartawan penyiasat, Vicky Ward berjudul Kushner Inc.: Greed, Ambition. Corruption yang membongkar rancangan pentadbiran Trump yang mahu Jordan menyediakan wilayah kepada Palestin dan menerima wilayah Arab Saudi sebagai balasan.

"Saudi pula akan mendapat Pulau Sanafir dan Tiran dari Mesir. Pertukaran tanah telah menjadi 'formula ajaib' pentadbiran Trump," dedah akhbar itu lagi.

Menurut Ward, Mesir dicadangkan menyerahkan wilayah di sepanjang pantai Sinai antara Gaza dan el-Arish di mana beberapa populasi Gaza mungkin akan dipindahkan.

Sebagai balasan, Israel akan menyerahkan wilayah yang berukuran sama seperti di barat Negev kepada Mesir.

Akhbar Israel itu turut mencetuskan keraguan tentang daya maju pelan pampasan yang dijanjikan dan kawasan tanah untuk perumahan baharu pelarian Palestin.

"Pelarian Palestin adalah simbol tertinggi bangsa Palestin. Perjanjian AS yang cuba membeli 'simbol' itu dengan wang ringgit sememangnya tidak boleh diterima pemimpin Palestin di Tebing Barat dan Gaza," ujar Haaretz lagi.

Pentadbiran Trump dijangka membentangkan bahagian ekonomi 'deal of the century' ketika persidangan di Manama, Bahrain pada 25-26 Jun depan.

Semua puak di Palestin bagaimanapun memboikot acara itu kerana mendakwa Washington menawarkan ganjaran wang untuk menerima pendudukan Israel. - Agensi


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari.Langgan Sekarang!

Polisi Data Peribadi Karangkraf