KPDN ambil tindakan kedai makan didakwa kenakan bayaran mahal

Ekin berkongsi gambar resit dan jumlah caj yang dikenakan kedai makan tersebut.
Ekin berkongsi gambar resit dan jumlah caj yang dikenakan kedai makan tersebut.
A
A
A

JOHOR BAHRU - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Johor mengeluarkan notis kepada kedai makanan laut di bandar raya ini yang didakwa mengenakan bayaran mahal.

Pengarahnya, Lilis Saslinda Pornomo berkata, tindakan diambil mengikut Seksyen 12 Akta Perlindungan Pengguna iaitu harga yang mengelirukan.

"Premis juga diberi notis mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 supaya mengemukakan maklumat untuk pengiraan pencatutan.

"Penguat kuasa sudah memantau harga dan operasi kedai makan itu dan sudah mengambil tindakan sesuai. Kes masih dalam siasatan," katanya ketika dihubungi pada Khamis.

Sebelum itu, isteri kepada penyanyi dan penyampai radio, Mawi iaitu Ekin memuat naik hantaran di media sosial dan meluahkan rasa tidak puas hati dengan caj melampau sebuah kedai makan di Johor Bharu.

Dalam hantaran di akaun Instagramnya, Ekin atau nama sebenarnya Nora’ Asikin Rahmat turut berkongsi gambar resit dan jumlah caj yang dikenakan.

“Paling best resit dia baca 100 kali pun tak faham macam tulisan doktor ya,” tulisnya yang turut menandakan akaun Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN).

Selepas itu, kedai makan yang didakwa mengenakan caj mahal untuk hidangan makanan laut di Johor Bharu tampil membuat penjelasan pada petang Rabu.

Artikel Berkaitan:

Menerusi video yang dimuat naik menerusi laman sosial itu, wanita berkenaan turut memperincikan setiap caj yang dikenakan terhadap Ekin dan hampir 20 ahli keluarganya yang lain pada Sabtu lalu.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!