Penghantar makanan terlepas hukuman gantung, dijel 10 tahun kes dadah

Izad Shahizal Pungot, 41, sebaliknya dijatuhi hukuman penjara 10 tahun dan dikenakan 10 sebatan oleh panel tiga hakim Mahkamah Rayuan.- Foto Bernama
Izad Shahizal Pungot, 41, sebaliknya dijatuhi hukuman penjara 10 tahun dan dikenakan 10 sebatan oleh panel tiga hakim Mahkamah Rayuan.- Foto Bernama
A
A
A
PUTRAJAYA - Seorang penghantar makanan terlepas hukuman gantung sampai mati selepas pertuduhan mengedar 764.9 gram dadah jenis kanabis dipinda kepada memiliki dadah.

Izad Shahizal Pungot, 41, sebaliknya dijatuhi hukuman penjara 10 tahun dan dikenakan 10 sebatan oleh panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail, Datuk Zaidi Ibrahim dan Datuk S.M. Komathy Suppiah.

Hakim Hadhariah yang menyampaikan keputusan mahkamah berkata trend hukuman penjara bagi kesalahan itu antara 10 hingga 12 tahun.

Beliau berkata, mahkamah berpendapat hukuman penjara 10 tahun dan 10 sebatan adalah memadai. Beliau memerintahkan lelaki itu menjalani hukuman itu bermula dari tarikh tangkap iaitu 16 Jan 2018.

Terdahulu peguamnya, K.S. Pang memaklumkan kepada mahkamah Jabatan Peguam Negara telah menerima representasi anak guamnya untuk meminda pertuduhan itu.

Mengikut kertas pertuduhan, Izad Shahizal melakukan kesalahan itu di sebuah Pangsapuri Desa Dato’ Hajah Hasnah di Johor Bahru, Johor pada 9.30 malam, 16 Jan 2018.

Bapa kepada dua anak itu dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di Johor pada 24 November 2021 selepas didapati bersalah melakukan kesalahan itu.

Berdasarkan fakta kes, polis telah menahan Izad Shahizal selepas menemukan dadah dengannya dan dia dibawa balik ke pejabat narkotik di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru.

Semasa soal siasat, dia mengaku ada menyimpan dadah di rumahnya. Polis kemudian pergi ke pangsapurinya dan Izad Shahizal menunjukkan di mana dia sembunyikan dadah berkenaan.

Dalam rayuannya, Pang memohon mahkamah mengenakan hukuman penjara kurang daripada 10 tahun sambil menyatakan anak guamnya telah insaf dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan itu sambil menambah dadah itu adalah untuk kegunaan Izad Shahizal sendiri.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fairuz Johari memohon mahkamah mengenakan hukuman penjara 12 tahun ke atas lelaki itu. - Bernama.