Festival Good Vibes dibatalkan serta-merta - Fahmi

 Fahmi Fadzil. - Foto Bernama
Fahmi Fadzil. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil hari ini mengarahkan supaya penganjuran Festival Good Vibes 2023 yang masih berbaki sehingga esok dibatalkan serta-merta.

Menerusi catatan di Facebook hari ini, beliau berkata, pendirian Kerajaan Perpaduan adalah jelas dan tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang mencabar, memperlekeh serta melanggar undang-undang Malaysia.

"Saya faham keputusan ini akan memberi implikasi kepada penonton yang telah membeli tiket. Sehubungan itu, saya juga telah menggesa penganjur untuk mengenal pasti mekanisme ganti rugi kepada pembeli-pembeli tiket.

"Kerajaan sentiasa komited menyokong pembangunan industri kreatif dan kebebasan bersuara. Walau bagaimanapun, jangan sesekali menyentuh sensitiviti masyarakat khususnya yang bertentangan dengan adab dan nilai budaya tempatan,” katanya.

Hari ini, Fahmi telah memanggil penganjur festival itu iaitu Future Sound Asia bagi memberi penjelasan susulan aksi dan kenyataan sangat biadab yang dipamerkan oleh artis dari United Kingdom The 1975 di Sepang, malam tadi.

Media melaporkan persembahan The 1975 di Good Vibes Festival 2023 dihentikan selepas vokalisnya Matty Healy menunjukkan pelbagai aksi kurang sopan di hadapan peminat.

Beliau didakwa memegang botol arak ketika berada di atas pentas selain membuat ucapan menghina undang-undang Malaysia berkaitan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT).

Sementara itu, media melaporkan penganjur dalam satu kenyataan menzahirkan rasa kesal kerana persembahan kumpulan The 1975 terpaksa dipendekkan kerana tidak mematuhi garis panduan persembahan tempatan. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN:

Aksi sangat biadab The 1975: Fahmi minta penganjur Good Vibes Festival 2023 beri penjelasan

Aksi sangat biadab The 1975: Pengunjung boleh tebus tiket kemasukan

Henti konsert The 1975 bukti kerajaan tegas - Penganalisis

Aksi sangat biadab The 1975: Polis panggil penganjur