Rice tinggalkan West Ham United

Rice menjulang trofi Liga Konferensi selepas perlawanan akhir Fiorentina menentang West Ham United di Prague, Republik Czech awal pagi Khamis. - Foto AFP
Rice menjulang trofi Liga Konferensi selepas perlawanan akhir Fiorentina menentang West Ham United di Prague, Republik Czech awal pagi Khamis. - Foto AFP
A
A
A

DECLAN Rice akan meninggalkan West Ham United pada musim penutup, kata pengerusi The Hammers, David Sullivan pada Khamis, sehari selepas pemain tengah itu mengetuai kelab London itu merangkul trofi Eropah pertama dalam tempoh 58 tahun.

Sullivan berkata, perjanjian gentleman's agreement bermakna Rice dibenarkan meninggalkan London walaupun kontraknya tinggal setahun dengan pilihan melanjutkannya selama 12 bulan lagi.

Ketika ditanya sama ada kemenangan 2-1 ke atas Fiorentina dalam Liga Konferensi Europa adalah perlawanan terakhir Rice untuk kelab itu, Sullivan memberitahu: “Saya fikir ia mesti begitu.

“Kami berjanji kepadanya dia boleh pergi. Dia menetapkan hatinya untuk pergi. Anda tidak boleh meminta seorang lelaki yang memberi komitmen lebih kepada kami musim ini. Pada masa akan datang, dia perlu meneruskan dan kami perlu mendapatkan pengganti, atau beberapa pengganti.

“Ia bukan sesuatu yang kami mahu berlaku. Kami menawarkannya 200,000 paun ($249,260) seminggu 18 bulan lalu tapi dia menolak. Dia menelan belanja 10 juta pound untuk kekal di West Ham pada masa itu (dalam kehilangan gaji).

“Dia mahu pergi. Anda tidak boleh mengekalkan pemain yang tidak mahu berada di sana... Saya rasa tawaran akan mula datang hari ini.”

Sebagai rekod, Rice menyertai akademi West Ham dari Chelsea semasa remaja dan sentiasa hadir sejak musim kejayaannya pada 2017-18. Dia mengambil alih jawatan kapten selepas Mark Noble bersara tahun lalu.

Pemain berusia 24 tahun itu bermain 50 perlawanan dalam semua pertandingan musim ini ketika West Ham menduduki tempat ke-14 dalam Liga Perdana Inggeris sebelum merangkul Liga Konferensi di Prague pada awal pagi Khamis.

Rice telah bermain lebih daripada 200 perlawanan untuk West Ham memperoleh 41 caps untuk England sejak penampilan sulung antarabangsanya pada 2019.