Indeks sentimen PKS separuh pertama 2023 kekal berdaya tahan

PMKS secara keseluruhannya kekal berdaya tahan selepas tinjauan Indeks Sentimen PKS bagi separuh pertama 2023. - Gambar hiasan
PMKS secara keseluruhannya kekal berdaya tahan selepas tinjauan Indeks Sentimen PKS bagi separuh pertama 2023. - Gambar hiasan
A
A
A

SEKTOR perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) secara keseluruhannya kekal berdaya tahan selepas tinjauan Indeks Sentimen PKS bagi separuh pertama 2023 menjana bacaan positif 52.9, menurut SME Bank.

Presiden kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Aria Putera Ismail berkata penemuan indeks itu menunjukkan bahawa pemilik perniagaan masih optimis, berdaya tahan dan dapat menyesuaikan diri dengan keadaan semasa walaupun keputusan yang direkodkan lebih rendah daripada bacaan indeks 2022 iaitu 53.8.

"Bacaan indeks separuh pertama ini adalah sejajar dengan kelembapan ekonomi negara yang diramalkan tahun ini yang mana SME Bank serta Kementerian Kewangan dan Bank Negara Malaysia juga menjangkakan keluaran dalam negara kasar Malaysia akan terus berkembang antara julat 4.0 peratus tahun ke tahun hingga 5.0 peratus tahun ke tahun, menyederhana daripada 8.7 peratus tahun ke tahun pada 2022,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Ketua Pakar Ekonomi SME Bank, Lynette Lee pula berkata, 45 peratus daripada responden iaitu kebanyakannya perusahaan mikro dan kecil meramalkan kelembapan ekonomi dalam tempoh enam hingga 12 bulan akan datang.

Beliau berkata, mengikut sektor pula, penyederhanaan terutamanya berpunca daripada pelbagai subsektor dalam industri perkhidmatan iaitu bekalan elektrik, gas, wap dan penyaman udara (utiliti), hartanah dan runcit.

"Bagaimanapun, 44 peratus daripada perniagaan bersaiz sederhana dan besar, menjangkakan pengembangan selanjutnya dalam aktiviti ekonomi. Perbezaan dalam jangkaan ini mencerminkan keadaan dan cabaran berbeza-beza yang dihadapi oleh perniagaan berlainan saiz,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkat,a bank sentiasa berhati-hati dengan perkembangan di dalam dan luar negara.

"Persekitaran dasar monetari global yang lebih ketat, ketegangan geopolitik yang semakin meningkat, inflasi tinggi dan risiko kemelesetan ekonomi tertentu boleh memberi kesan limpahan kepada ekonomi domestik dan menjejaskan trajektori pemulihan,” katanya.

Kaji selidik ini yang dijalankan bermula Januari hingga Mei 2023 menerima lebih 700 responden daripada pelbagai sektor dan saiz PMKS.

Indeks ini berfungsi untuk mengukur pandangan PMKS berkenaan persekitaran perniagaan yang boleh menjadi kayu pengukur dalam mengukur bagaimana ekonomi keseluruhan dijangka bertindak. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!