Paras sinar UV berbahaya dilaporkan di seluruh Vietnam

Menurut ramalan cuaca, bandar di seluruh Vietnam akan terus menyaksikan indeks UV yang tinggi hingga sangat tinggi dari 25 hingga 27 Mei. - Foto AFP
Menurut ramalan cuaca, bandar di seluruh Vietnam akan terus menyaksikan indeks UV yang tinggi hingga sangat tinggi dari 25 hingga 27 Mei. - Foto AFP
A
A
A

HANOI - Hampir semua lokaliti di seluruh Vietnam mengalami tahap bahaya sinaran ultraungu (UV) pada Rabu, menurut Pusat Ramalan Hidro-Meteorologi Kebangsaan.

Indeks UV yang digunakan untuk mengukur intensiti sinaran UV, berukuran sekitar 8 hingga10 di semua bandar utama, kecuali Hanoi, lapor Agensi Berita Vietnam (VNA).

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), indeks UV 7.5 hingga 10.4 dianggap 'sangat tinggi', yang bermakna risiko bahaya sangat tinggi daripada pendedahan matahari tanpa perlindungan.

Indeks UV di bandar Ha Long (wilayah utara Quang Ninh) ialah 9.1 dari 11 pagi hingga 2 petang pada hari itu.

Indeks itu diukur pada 9.3 di bandar utara Hai Phong, 9.5 di bandar Hue (wilayah tengah Thua Thien-Hue), 9.5 di bandar Hoi An (wilayah tengah Quang Nam), 10 di bandar Nha Trang (wilayah tengah selatan Khanh Hoa) dan 9.1 di Ho Chi Minh City.

Indeks di Hanoi berada pada tahap 'tinggi' antara 5.5 hingga 7.4.

Menurut ramalan cuaca, bandar di seluruh negara akan terus menyaksikan indeks UV yang tinggi hingga sangat tinggi dari 25 hingga 27 Mei.

Orang ramai dinasihatkan supaya mengambil langkah tambahan berjaga-jaga seperti memakai pakaian pelindung, topi dan cermin mata hitam selain memastikan badan kekal terhidrat. - Bernama-VNA

Artikel Berkaitan: