Tun Mahathir: Kerajaan PH terus usaha banteras rasuah

 Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (kiri) berucap di hadapan pegawai-pegawai kerajaan semasa sesi perjumpaan dan berinteraksi dengan pegawai dari peringkat pengurusan dan profesional itu hari ini. - Foto Bernama
Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (kiri) berucap di hadapan pegawai-pegawai kerajaan semasa sesi perjumpaan dan berinteraksi dengan pegawai dari peringkat pengurusan dan profesional itu hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan meneruskan agenda membanteras rasuah walaupun sokongan terhadap kerajaan dan dirinya sendiri telah merosot.

Beliau turut meminta semua jentera kerajaan menolak rasuah dengan jangan mengambil walaupun 'satu sen' atau 'hadiah-hadiah' seperti membeli rumah pada harga murah.

"Harap kita berikrar tidak terlibat dengan rasuah kerana berdosa dan ia salah dari segi undang-undang," katanya pada majlis perjumpaan dengan lebih 1,000 pegawai kanan kerajaan di sini hari ini.

Dr Mahathir berkata, dalam usaha menghalang perbuatan-perbuatan curang dan yang merosakkan pentadbiran negara, mungkin terdapat pegawai kerajaan yang terlibat dengan rasuah merasa kecewa dengan kerajaan baharu kerana tidak lagi mendapat pendapatan tambahan daripada kegiatan itu.

Menurutnya, mereka yang kecewa itu merasakan seolah-olah kerajaan kleptokrasi dahulu lebih baik daripada kerajaan demokrasi dan sokongan kepada kerajaan Pakatan Harapan dan dirinya merosot setelah memenangi Pilihan Raya Umum (PRU14).

Mengambil contoh beberapa negara termasuk Mexico, Pakistan dan Indonesia yang menukar parti memerintah akibat salah guna kuasa, Dr Mahathir berkata, usaha membersihkan negara daripada gejala itu perlu diteruskan kerana ia akan menghancurkan negara.

"Segala tugas tak dapat dijalankan dengan baik, kos akan meningkat kerana setiap kos kita belanja perlu tambah kos rasuah, dan sesetengah pihak tidak mendapat perkhidmatan sama sekali kerana rasuah," katanya.

Dr Mahathir berkata, kerajaan sebelum ini yang memerintah selama 61 tahun tidak mungkin kalah jika mereka berpegang kepada tugas dan tidak menyalah guna kuasa yang diberikan rakyat.

Artikel Berkaitan:

Pertukaran kerajaan adalah penting kerana rakyat tahu negara dipimpin dengan cara yang tidak baik sehingga dikenali sebagai negara kleptokrasi atau kerajaan penyangak.

"Apakah kita nak kerajaan penyangak atau diganti kerajaan baru? Apakah kerajaan baru akan jadi penyangak, mungkin kalau tidak berjaga-jaga," katanya.

Bagaimanapun, katanya setakat ini, beliau belum nampak kecenderungan untuk salah guna kuasa dalam kalangan pentadbir.

Sepanjang hampir setahun PH memerintah, Dr Mahathir berkata, beliau mendapati secara umumnya kerajaan tidak menghadapi banyak masalah dalam pentadbiran walaupun terpaksa menggugurkan mereka yang jelas menyeleweng dan melakukan kesalahan.

"Yang lain saya fikir (mereka) sedar pertukaran kerajaan dan kerajaan sekarang berhak menentukan dasar negara," katanya.

Dr Mahathir berkata, jika rasuah dilihat sebagai haram sama seperti arak, maka pegawai kerajaan pasti tidak akan melakukan perbuatan jijik itu. - Bernama