Tawaran LTAT 'tidak adil tetapi munasabah' - Kenanga IB

No Image Caption
A
A
A

SHAH ALAM - Tawaran pengambilalihan sukarela bersyarat oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) untuk memperoleh baki saham dalam Boustead Holdings Bhd pada 85.5 sen sesaham adalah 'tidak adil tetapi munasabah', kata Kenanga Investment Bank Bhd.

Kenanga IB merupakan penasihat bebas kepada pemegang saham minoriti Boustead dan pendapatnya dinyatakan dalam pekeliling Isnin lepas.

Tawaran itu dianggap tidak adil kerana penilaian Kenanga bahawa harga tawaran mewakili diskaun sebanyak 45.3 hingga 51.7 peratus kepada anggaran nilai saham Boustead antara RM1.563 dan RM1.751 saham.

Dalam pekeliling tersebut, Kenanga IB berkata, kewajaran tawaran itu berdasarkan beberapa pertimbangan termasuk analisis sejarah harga pasaran saham BHB dan harga tawaran.

Menurut penilaian penasihat bebas, Harga Tawaran RM0.855 mewakili:

(i) Premium sebanyak RM0.2300 (36.80 peratus) berbanding harga pasaran dagangan terakhir Saham BHB pada LTD sebanyak RM0.6250.

(ii) Premium antara RM0.1564 (22.39 peratus) dan RM0.2363 (38.19 peratus) sepanjang ima hari, VWAMP satu bulan, 3 bulan, 6 bulan dan 1 tahun Saham BHB sehingga dan termasuk LTD antara RM0.6187 dan RM0.6986.

(iii) Ia bersamaan dengan harga pasaran dagangan terakhir Saham BHB di LPD dan 5 hari Saham VWAMP BHB sehingga LPD.

“Tiada jaminan bahawa harga pasaran Saham BHB akan terus didagangkan pada harga pasaran hampir dengan harga tawaran selepas tarikh tutup,” menurut laporan itu.

Alasan lain ialah hakikat bahawa tiada tawaran bersaing atau tawaran alternatif untuk saham BHB atau sebarang tawaran lain untuk memperoleh perniagaan, aset atau liabiliti BHB yang bermakna tawaran LTAT pada RM0.855 sesaham memberi peluang kepada pemegang saham untuk merealisasikan pelaburan mereka yang merupakan premium antara 22.39 peratus dan 38.19 peratus sepanjang harga pasaran purata wajaran volum lima hari hingga tiga bulan.

Dari segi penilaian, Kenanga IB berkata, penilaian jumlah bahagian indikatif (SOPV) perniagaan BHB adalah antara RM1.56 hingga RM1.75 setiap saham BHB.

"Harga tawaran diterjemahkan kepada diskaun antara 45.30 peratus dan 51.17 peratus kepada julat SOPV indikatif yang boleh dikaitkan dengan setiap saham BHB," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Ia berkata berdasarkan Kod Pengambilalihan dan Penggabungan Malaysia 2010, harga tawaran RM0.855 adalah 'tidak adil' kerana SOPV indikatif Kumpulan BHB berada di atas harga tawaran.

Kenanga IB menjelaskan bahawa ia menilai kewajaran tawaran itu, ia telah mempertimbangkan status penyenaraian BHB serta tiada pesaing dan tawaran alternatif lain untuk LTAT merealisasikan pelaburan mereka di Boustead.

Tambahan pula, Kenanga IB memandangkan LTAT telah memegang 74.92 peratus daripada jumlah saham mengundi dalam BHB, sebarang cadangan alternatif tidak akan berjaya melainkan dengan sokongan mereka.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, BHB mengekalkan tempoh tawaran pengambilalihan sukarela bersyarat akan kekal terbuka untuk penerimaan sehingga tarikh tutup pertamanya pada Isnin, 22 Mei 2023 jam 5 petang (waktu Malaysia).