60 syarikat gergasi, multinational diminta tampung biaya TVET

Anwar yang juga Menteri Kewangan ketika Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri pada Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen hari ini. - Foto Bernama
Anwar yang juga Menteri Kewangan ketika Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri pada Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Sebanyak 60 syarikat gergasi termasuk multinasional diminta untuk menampung pembiayaan pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pendekatan itu adalah bagi memberi peluang syarikat berkenaan membantu secara langsung kepada rakyat menerusi pengambilalihan, penyelenggaraan dan latihan menggunakan kos syarikat.

"Kita minta syarikat bantu secara langsung sama ada projek rakyat miskin, dan dalam kes ini secara khusus (membantu) TVET kerana TVET ini melatih anak muda kita, Melayu dan Bumiputera untuk tingkatkan kemahiran bagi mendapat peluang pekerjaan yang lebih baik dan upah atau gaji lebih tinggi,” katanya pada Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (PN-Kubang Kerian) yang ingin tahu jika terdapat syarikat besar lain yang menyumbang keuntungan kepada rakyat.

Menurut Perdana Menteri, antara syarikat yang terlibat antaranya adalah Sunway Berhad, Berjaya Corporation Berhad, syarikat dalam Dewan Perdagangan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia (ACCCIM), Telekom Malaysia (TM) dan Kumpulan Syarikat Albukhary yang secara spesifik menawarkan untuk membantu mengambil alih TVET di Pekan, Pahang dan Tanjung Malim, Perak.

Menjawab soalan tambahan Cha Kee Chin (PH-Rasah) berkenaan cukai sepatutnya digunakan untuk membantu golongan susah, Anwar berkata, pendekatan kerajaan sekarang adalah berbeza, dengan syarikat besar diminta menyalurkan bantuan kewangan secara terus kepada golongan sasar dan bukannya memberi sumbangan kepada parti politik atau individu perseorangan.

"Saya memilih memanggil (tokoh korporat) Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, (dan untuk) memberi manfaat kepada negara dan bagi kepentingan pesawah miskin, (saya) minta dia derma kepada pesawah secara langsung.

"RM60 juta kepada pesawah; dan dengan 30 peratus keuntungan yang dicatat lebih 20 tahun, ini kali pertama minta dia berikan 30 peratus keuntungan bersih kepada pesawah padi,” katanya. - Bernama

Artikel Berkaitan: