PH Johor sedia perkukuh kerjasama dengan BN

Liew Chin Tong
Liew Chin Tong
A
A
A
ISKANDAR PUTERI - Pakatan Harapan (PH) Johor tidak akan mencadangkan apa-apa perubahan dalam komposisi Eksekutif Kerajaan Negeri pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor.

Ketua Pembangkang Liew Chin Tong berkata, PH Johor menerima keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor Mac lepas yang memberikan Barisan Nasional (BN) kekuatan majoriti dua pertiga dalam DUN Johor.

Beliau berkata, bagaimanapun, PH Johor mencadangkan kerajaan negeri memperkukuh kerjasama dwipartisan dengan blok pembangkang di DUN Johor demi kesejahteraan Bangsa Johor.

"PH Johor komited serta bersikap terbuka mencadangkan kerjasama dengan kerajaan negeri Johor dan kerajaan Persekutuan dalam usaha memastikan rakyat mendapat manfaat sepenuhnya, terutama dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan.

"Dengan mengambil kira keputusan PRU15 (Pilihan Raya Umum ke-15) dan persefahaman yang membolehkan wujudnya Kerajaan Perpaduan di peringkat Persekutuan, PH Johor dengan rendah diri mencadangkan kepada Yang Amat Berhormat Menteri Besar (Datuk Onn Hafiz Ghazi) dan kerajaan negeri agar memperkukuhkan kerjasama dwipartisan antara kerajaan negeri dengan pembangkang DUN Johor demi kesejahteraan Bangsa Johor," katanya.

Chin Tong (DAP-Perling) yang juga Pengerusi DAP Johor berkata demikian ketika membahaskan Belanjawan 2023 pada Persidangan DUN Johor di Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar di sini pada Ahad.

PRN Johor diadakan pada 12 Mac dengan BN mendapat kemenangan selesa melebihi majoriti dua pertiga apabila berjaya memperoleh 40 daripada 56 kerusi DUN yang dipertandingkan.

Pada PRN itu, PH memenangi 11 kerusi, diikuti Perikatan Nasional (tiga), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) masing-masing satu kerusi. - Bernama.

Artikel Berkaitan: