14 saksi dipanggil hari pertama inkues 'Baby Syifaa'

Ibu bapa Nour Rania Asyifaa, Yuseri Yusoff (kiri) dan Anida Idrus hadir di mahkamah bagi mengikuti prosiding inkues punca kematian bayi mereka.
Ibu bapa Nour Rania Asyifaa, Yuseri Yusoff (kiri) dan Anida Idrus hadir di mahkamah bagi mengikuti prosiding inkues punca kematian bayi mereka.
A
A
A

SEREMBAN - Prosiding hari pertama inkues punca kematian bayi 15 bulan, Nour Rania Asyifaa Yuseri di sebuah pusat jagaan di daerah ini pada Februari lalu bermula dengan 14 saksi di Mahkamah Koroner Seremban di sini pada Khamis.

Prosiding di hadapan Koroner Datin Surita Budin dimulakan dengan memanggil saksi pertama iaitu penerima laporan pertama kes kematian bayi itu iaitu Lans Koperal Siti Khairunnisa Muzlan.

Ia diikuti oleh anggota Pondok Polis Sendayan, Lans Koperal Muhammad Faizul Abd Rahman seterusnya Pegawai Perubatan Klinik Kesihatan Sendayan, Dr Nur Aishah Abdul Latiff dan Dr Muhammad Afiq Mohd Zain selaku saksi keempat.

Barisan pendakwaan diketuai oleh Pengarah Pendakwaan Negeri Sembilan, Badius Zaman Ahmad manakala peguam, Hafiz Norkhan dan Gaithri Thomas mewakili keluarga bayi itu.

Norliana Ali Othman bertindak sebagai peguam pemerhati bagi pihak pengasuh dalam kes tersebut.

Ketika sesi soal jawab oleh Timbalan Pendakwa Raya, Husni Fairos Ramly, saksi ketiga, Dr Nur Aishah memberitahu mahkamah bahawa Nour Rania Asyifaa dibawa masuk oleh seorang wanita di Klinik Kesihatan Sendayan pada 22 Februari lalu.

"Ketika kejadian 3.45 petang, saya melihat mangsa dibawa oleh seorang wanita bertudung dan dimaklumkan wanita itu adalah pengasuh yang kemudian dibawa ke bilik rawatan untuk diberikan bantuan kecemasan awal," katanya.

Beliau turut memperincikan rawatan yang diberikan kepada bayi tersebut dibantu oleh beberapa pegawai dan pembantu perubatan lain sehingga 4.15 petang, namun tiada respon positif terhadap semua prosedur yang dilakukan.

Artikel Berkaitan:

Katanya, mangsa disahkan meninggal dunia pada 4.30 petang oleh Dr Muhammad Afiq yang merupakan pegawai perubatan dari Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) Seremban.

Dr Nur Aishah turut memaklumkan tidak tahu punca kematian mangsa, tetapi hanya dimaklumkan oleh pegawai perubatan lain bahawa bayi itu terjerut buaian.

Prosiding bersambung pada 10 November depan.

Media sebelum ini melaporkan Nour Rania Asyifaa atau 'Baby Syifaa' ditemui tidak sedarkan diri, selepas lehernya dipercayai tersangkut pada kain buaian di pusat asuhan itu pada kira-kira 3 petang.

Kejadian berlaku selepas mangsa dikatakan ditidurkan dalam buaian di sebuah bilik oleh pengasuhnya.