Erti kemerdekaan di negara orang

Menu makanan Malaysia menerima sambutan positif di China. (Gambar kecil: Raja Nushirwan)
Menu makanan Malaysia menerima sambutan positif di China. (Gambar kecil: Raja Nushirwan)
A
A
A

Terpisah dengan jarak 5,715 kilometer dari Kuala Lumpur hingga ke Beijing memang membuatkan sesiapa sahaja rindu kepada kampung halaman.

Apatah lagi ketika negara bakal menyambut hari kemerdekaan yang ke-65 Rabu ini.

Bak kata pepatah, 'Hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri' rasa cinta dan kasih kepada negara sendiri melebihi segalanya.

Bagi kira-kira 4,000 warganegara Malaysia yang kini berada di tanah besar China, sambutan hari kemerdekaan adalah waktu yang amat dinantikan.

Ini kerana, hari kemerdekaan merupakan satu-satunya acara yang boleh atau mampu menyatukan semula warganegara Malaysia sama ada pekerja atau pelajar di sini.

Pengunjung Festival Minggu Makanan Malaysia 2022 merasai keenakan makanan Malaysia. (Gambar kecil: Nasi lemak merupakan antara makanan yang dihidangkan semasa Festival Minggu Makanan Malaysia 2022.)
Pengunjung Festival Minggu Makanan Malaysia 2022 merasai keenakan makanan Malaysia. (Gambar kecil: Nasi lemak merupakan antara makanan yang dihidangkan semasa Festival Minggu Makanan Malaysia 2022.)

Bukanlah satu perkara yang mudah untuk mengumpulkan penduduk Malaysia dengan jumlah yang agak ramai di sini, tambahan lagi dengan prosedur ketat disebabkan dasar sifar Covid-19 yang dilaksanakan.

Disebabkan itu, penulis dimaklumkan bahawa sekitar 150 warganegara sahaja yang dapat hadir bagi memeriahkan sambutan Hari Kemerdekaan ke-65 tersebut.

Artikel Berkaitan:

Meskipun hanya 150 orang, ia tidak menjadi penghalang untuk pihak Kedutaan Besar Malaysia di China untuk melakukan persediaan bagi memastikan ia berlangsung dengan gilang-gemilang.

Malahan, sambutan hari kemerdekaan pada tahun ini difahamkan akan diadakan secara besar-besaran berbanding pada tahun sebelumnya.

Ini kerana, Duta Besar Malaysia ke China, Raja Datuk Nushirwan Zainal Abidin berkata, mengikut budaya yang diamalkan di China, setiap sambutan yang berakhir dengan kosong atau lima seperti 60 atau 65, ia perlu dilakukan lebih meriah dari tahun sebelumnya.

“Berbeza pula keadaannya di Malaysia, selalunya dalam apa-apa sambutan besar-besaran hanya akan diadakan pada setiap 10 tahun sahaja.

“Disebabkan kami berada di China sekarang, kami akan mengikut budaya turun-temurun ini. Jadi, sambutan kali ini sudah semestinya akan menjadi meriah,” katanya kepada Sinar Harian.

Pada tahun ini, sambutan tersebut tidak akan dilaksanakan di bangunan kedutaan, tetapi akan dilakukan di sebuah hotel terkemuka di Beijing.

“Tahun ini, sambutan akan dihadiri oleh 400 tetamu dan 150 daripadanya adalah rakyat Malaysia yang berada di China termasuk dari pihak kedutaan.

“Bagi pelajar, yang akan datang hanya mereka yang belajar berdekatan dengan kawasan ini sahaja.

“Kalau di wilayah lain agak sukar kerana mereka perlu kuarantin,” jelasnya.

Selain itu, antara sebab lain sambutan itu diadakan secara besar-besaran adalah bagi memperkenalkan budaya dan makanan kepada penduduk China.

Oleh yang demikian, Sambutan Hari Kemerdekaan ke-65 tampil berbeza apabila pihak kedutaan menganjurkan Festival Malaysia Truly Asia yang telah dilancarkan pada 15 Ogos lalu.

Ia bermula dengan Majlis Pelancaran Festival Malaysia Truly Asia 2022 dan diikuti dengan Forum Kesihatan dan Pemakanan Minyak Sawit ke-17.

Lebih menarik lagi, pihak kedutaan turut menganjurkan Salun Seni Peranakan, Pameran Seni Peranakan dan Festival Minggu Makanan Malaysia Truly Asia yang boleh dihadiri oleh penduduk China.

Bagi Festival Minggu Makanan Malaysia yang bermula pada 25 Ogos sehingga 30 Ogos, terdapat kira-kira sehingga 50 menu dihidangkan kepada pelanggan yang membuat tempahan.

Semasa pelancaran Festival Minggu Makanan Malaysia, penulis sempat bertanya beberapa soalan kepada penduduk di China. Pelbagai respons positif yang diterima.

Zhou sin
Zhou sin

Antaranya, salah seorang penduduk di Beijing, Zhou Sin, 55, meluahkan rasa terujanya apabila dapat menikmati makanan Malaysia seperti nasi lemak, nasi campur, rendang, sate dan durian.

Oleh itu, dia berasa tidak sabar untuk berkunjung ke Malaysia apabila sempadan dibuka semula dan keadaan Covid-19 kembali pulih seperti sedia kala.

“Semua makanan Malaysia saya telah cuba. Saya sangat teruja apabila merasainya. Kari ayam, kari ikan itu antara makanan kegemaran saya. Sangat sedap.

“Kawan saya juga ada perkenalkan saya dengan durian. Sememangnya sedap dan semestinya saya akan makan lagi,” jelasnya.

Nazrin
Nazrin

Penulis berpendapat bahawa inisiatif yang dilakukan oleh pihak Kedutaan Malaysia di China merupakan satu perkara yang baik dan perlu dicontohi.

Ini kerana, nama Malaysia akan lebih dikenali dan secara tidak langsung dapat meningkatkan ekonomi negara.

*Nazrin Zulkafli merupakan wartawan Sinar Harian yang kini sedang menyertai program Pusat Komunikasi Media Antarabangsa China (CIPCC) di Beijing, China.