Ustaz Kazim bakal jalani rawatan di luar negara

Mohd Kazim menunjukkan salah satu kesan luka pada tangannya. Gambar kecil: Mohd Kazim
Mohd Kazim menunjukkan salah satu kesan luka pada tangannya. Gambar kecil: Mohd Kazim
A
A
A

LARUT - Pendakwah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim akan menjalani rawatan penyakit kulit yang dihidapinya sejak tahun lalu di negara Arab.

Menurutnya, penyakit itu merebak ke bahagian muka hingga beliau terpaksa mengenakan topi atau memakai bedak asas ketika menyampaikan ceramah.

Mohd Kazim berkata, akan berangkat ke negara berkenaan bulan hadapan bagi menjalani rawatan selama lima hari.

"Kalau dahulu bahagian kaki sahaja kini sudah satu badan hingga naik ke muka. Keluar rumah saya akan pakai lima lapisan bedak asas tebal untuk melindungi muka daripada cahaya matahari dan sebagainya.

"Kalau jumpa saya waktu siang, nampak elok kerana bedak. Saya masih dalam proses rawatan dan dalam masa terdekat akan ke luar negara di Arab. Setakat ini pergi lima hari namun bergantung kepada rawatan," katanya selepas merasmikan Pusat Dakwah, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) dan Rumah Ngaji Nurul Sakinah di Kampung Paya, Batu Kurau di sini pada Ahad.

Tambah Mohd Kazim, beliau menerima hampir 800 tawaran daripada pusat rawatan tradisional dan individu yang mahu membantu merawat penyakit itu.

"Saya terima tawaran dari India, Turki dan negara Arab. Saya pilih Arab.

"Ramai pakar perubatan bantu saya setakat ini dan nampak banyak perubahan. Bahagian kaki dan badan sudah cantik serta kering lukanya," katanya.

Artikel Berkaitan:

Ujar beliau, turut mengamalkan makanan sunah seiring dengan kaedah perubatan moden.

Mohd Kazim menyampaikan beg cenderahati kepada salah seorang tetamu yang hadir pada Pusat Dakwah, Perkim dan Rumah Ngaji Nurul Sakinah di Kampung Paya, Batu Kurau.
Mohd Kazim menyampaikan beg cenderahati kepada salah seorang tetamu yang hadir pada Pusat Dakwah, Perkim dan Rumah Ngaji Nurul Sakinah di Kampung Paya, Batu Kurau.

"Kalau ada yang mengatakan saya menolak perubatan moden itu tidak benar. Saya menerima rawatan jantung dan diabetes di hospital termasuk rawatan ketika ini.

"Saya cuma katakan jangan ketepikan rawatan sunah. Saya tidak pernah tinggal habbatus sauda, madu lebah dan lain-lain sebagai salah satu usaha rawatan," katanya.

Media melaporkan Mohd Kazim mengenakan pakaian bertopi dan menutup hampir seluruh wajahnya ketika sesi ceramah siaran langsung di Facebook sejak Isnin.

Ustaz Kazim berkata, sedang menjalani rawatan dan dinasihatkan pihak doktor supaya tidak mendedahkan secara terus anggota tubuhnya kepada cahaya matahari.

Penceramah popular itu berkongsi secara terbuka penderitaan penyakit misteri dialaminya menyebabkan luka di seluruh badan termasuk muka.

Menurutnya, keadaan itu bukan sahaja menyebabkan rasa sakit, gatal dan pedih, malah membuatkan beliau gelisah hingga tidak boleh tidur seharian sejak beberapa bulan lalu.

Beliau mendedahkan terpaksa memakai solekan tebal untuk menutup masalah kulit wajahnya yang lebam dan akan berdarah secara tiba-tiba.