Meterai Nota Kerjasama Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

Kementerian Perpaduan Negara (KPN) memeterai Nota Kerjasama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI). - Foto Bernama
Kementerian Perpaduan Negara (KPN) memeterai Nota Kerjasama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI). - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Perpaduan Negara (KPN) memeterai Nota Kerjasama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) bagi mewujudkan kolaboratif strategik dalam bidang pembangunan Program Pertanian Komuniti iaitu Projek Kebuniti Keluarga Malaysia.

KPN dalam kenyataan pada Ahad memaklumkan melalui kerjasama itu, KPN menyertai Jawatankuasa Dasar dan Koordinasi Program Pertanian Komuniti Bandar yang turut membabitkan pelbagai kementerian, jabatan serta agensi berkaitan.

Melalui kerjasama dua hala itu, KPN dan MAFI akan merangka pelbagai program pembangunan serta projek pertanian yang dilaksana oleh Komuniti Rukun Tetangga (KRT) di seluruh negara sekali gus membantu memperkukuh rantaian bekalan makanan negara dan meringankan kos sara hidup komuniti.

"Kerjasama itu akan menumpukan kepada pembangunan dan pengembangan 111 Projek Kebuniti KRT sedia ada dan seterusnya akan diperluas secara berperingkat kepada lebih banyak KRT di seluruh negara. Terdapat sebanyak 8,330 KRT telah ditubuhkan di seluruh negara sejak Jun lepas,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menyebut antara skop kerjasama yang dipersetujui merangkumi khidmat nasihat, latihan dan kursus pengembangan projek, khidmat teknikal, input pertanian serta pemantauan dan penilaian projek.

Nota kerjasama itu ditandatangani oleh Ketua Setiausaha KPN Datuk Noridah Abdul Rahim dan Ketua Setiausaha MAFI Datuk Haslina Abdul Hamid dengan disaksikan oleh Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Sadique serta Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee. - Bernama

Artikel Berkaitan: