X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 05 Julai 2022

Ubah suai tanpa kelulusan PBT berdepan risiko keselamatan

Pengubahsuaian dengan membuat binaan tambahan bangunan sangat bahaya kalau tidak mengikut undang-undang. - Gambar hiasan 123RF. Gambar kecil: Sarly
A
A

SHAH ALAM - Binaan tambahan bangunan terhadap rumah strata tanpa kebenaran pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak boleh dilakukan kerana ia boleh mendatangkan bahaya pengguna yang lain sekiranya tidak mengikut spesifikasi ditetapkan.

Pensyarah Fakulti Alam Bina, Universiti Malaya (UM), Profesor Madya Sarly Adre Sarkum berkata, permohonan kepada PBT itu penting bagi membolehkan penilaian dilakukan sebelum kelulusan diberikan.

“(Pemilik rumah strata) tidak boleh membuat binaan tambahan kerana sebarang pengubahsuaian yang ingin dilakukan perlu dimaklumkan terlebih dahulu kepada PBT, maksudnya kita tidak boleh membuat (ubah suai rumah) tanpa meminta kebenaran kerana ada undang-undang yang perlu dipatuhi.

“Kalau semua orang (katakanlah) boleh buat binaan tambahan di mana-mana ruang rumah, sebagai contoh di pintu depan dan menghalang laluan pihak lain, ia boleh memberi kesan kepada keselamatan.

“Jadi, pengubahsuaian dengan membuat binaan tambahan bangunan sangat bahaya kalau tidak mengikut undang-undang.

“Masyarakat juga harus faham apabila undang-undang diwujudkan, ia bukan dilakukan sesuka hati tetapi mengambil kira semua faktor khususnya keselamatan, pengudaraan dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya adakah sambungan terhadap rumah strata tidak boleh dibuat dan kesan kepada keselamatan pengguna lain.

Sarly Adre berkata, semua pihak perlu sedar bahawa setiap modifikasi rumah perlu melalui proses permohonan terlebih dahulu dengan PBT masing-masing.

“Kalau pemilik membuat binaan tambahan bangunan di kediaman masing-masing tanpa kebenaran pihak berkuasa maknanya tidak tidak ada sesiapa yang tahu apa yang pemilik itu lakukan dan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini siapa pula yang akan bertanggungjawab,” katanya.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!