Inflasi makanan melambung 4.1 peratus pada April

Inflasi makanan pada April meningkat 4.1 peratus dengan 89.1 peratus item makanan bagi kumpulan makanan dan minuman telah merekodkan kenaikan. - Foto Bernama
Inflasi makanan pada April meningkat 4.1 peratus dengan 89.1 peratus item makanan bagi kumpulan makanan dan minuman telah merekodkan kenaikan. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Indeks Harga Pengguna (IHP) bagi bulan April 2022 meningkat 2.3 peratus kepada 125.9 berbanding 123.1 pada bulan yang sama tahun sebelumnya, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) pada Rabu.

Menurut laporan IHP April yang dikeluarkan di sini, DOSM berkata, kenaikan itu adalah melepasi purata inflasi di Malaysia bagi tempoh Januari 2011 hingga April 2022 (1.9 peratus).

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata, inflasi makanan pada April meningkat lebih tinggi pada 4.1 peratus dengan 89.1 peratus item makanan bagi kumpulan makanan dan minuman telah merekodkan kenaikan.

Ini diikuti oleh restoran dan hotel (3.2 peratus); pengangkutan (3.0 peratus); hiasan, perkakasan dan penyelenggaraan isi rumah (2.7 peratus); pelbagai barangan dan perkhidmatan (1.8 peratus) dan perkhidmatan rekreasi dan kebudayaan (1.3 peratus), katanya dalam satu kenyataan.

Mohd Uzir menambah, pendidikan mencatatkan peningkatan 1.0 peratus manakala perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain menokok 0.8 peratus.

Beliau berkata, minuman alkohol dan tembakau serta kesihatan masing-masing meningkat secara marginal 0.5 peratus dan 0.2 peratus.

"Komunikasi pula kekal tidak berubah, manakala pakaian dan kasut turun 0.2 peratus berbanding pada bulan yang sama tahun sebelumnya," jelas beliau.

Mengulas mengenai laporan itu, ketua perangkawan itu menjelaskan kenaikan inflasi makanan yang menjadi penyumbang terbesar kepada keseluruhan wajaran Indeks Harga Pengguna, kekal sebagai penyumbang utama kepada kenaikan inflasi.

Artikel Berkaitan:

"Inflasi kumpulan ini meningkat 4.1 peratus pada April 2022 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

"Peningkatan bagi kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol sebahagian besarnya berpunca dari kenaikan ketara komponen makanan di luar rumah yang meningkat 4.4 peratus berbanding 4.0 peratus yang dicatatkan pada bulan Mac 2022," tambah beliau.

Mohd Uzir seterusnya berkata, subkumpulan dalam makanan dan minuman bukan alkohol seperti susu, keju dan telur menunjukkan kenaikan tinggi sebanyak 7.2 peratus, diikuti oleh daging (6.2 peratus), sayur-sayuran (4.5 peratus) dan ikan serta makanan laut (3.8 peratus).

Peningkatan harga sayur-sayuran adalah disebabkan oleh cuaca tidak menentu telah menjejaskan kematangan sayur-sayuran dan menyebabkan penyusutan bekalan di pasaran.

Selain itu, peningkatan harga ini juga disebabkan oleh peningkatan harga baja, kos logistik dan kekurangan sumber tenaga manusia di tapak pertanian, jelas beliau.

Peningkatan dalam kumpulan pengangkutan pula terutamanya disebabkan oleh peningkatan purata harga petrol tanpa plumbum RON97 kepada RM3.84 seliter berbanding RM2.55 seliter pada bulan yang sama tahun lalu.

Ini sejajar dengan kenaikan 63.3 peratus harga minyak mentah Brent kepada US$105.78 setong pada April 2022.

Bagi perbandingan bulanan, IHP meningkat 0.2 peratus berbanding Mac 2022, disumbangkan oleh makanan dan minuman bukan alkohol; pengangkutan; perkhidmatan rekreasi dan Kebudayaan dan Restoran serta hotel yang masing-masing meningkat secara marginal 0.4 peratus

Dalam pada itu, beliau berkata kesemua negeri menunjukkan peningkatan dalam inflasi dengan peningkatan tertinggi dicatatkan oleh Selangor dan Wilayah Persekutuan Putrajaya (3.1 peratus).

Beliau turut menambah bahawa inflasi bagi kumpulan pendapatan di bawah RM3,000 meningkat 2.3 peratus daripada 123.6 pada April 2021 kepada 126.4 pada April 2022. - Bernama