[VIDEO] PRU15 tidak sesuai diadakan dalam tempoh terdekat

Dr Mahathir berucap pada Majlis Jamuan Hari Raya Parlimen Langkawi di Dataran Telaga Walk dekat Pantai Chenang di sini, pada Isnin. - Foto Bernama
Dr Mahathir berucap pada Majlis Jamuan Hari Raya Parlimen Langkawi di Dataran Telaga Walk dekat Pantai Chenang di sini, pada Isnin. - Foto Bernama
A
A
A

LANGKAWI – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tidak sesuai diadakan dalam tempoh terdekat ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Langkawi melahirkan kebimbangan kes jangkitan Covid-19 akan melonjak semula dalam negara sekiranya pilihan raya diadakan sekarang.

Menurut Dr Mahathir, jumlah kes baharu Covid-19 ketika ini masih meningkat sehingga mencecah 3,000 kes sehari.

“Jadi kita kena ingat Covid-19 ini tidak mudah kita tepis dan mungkin ada di mana-mana sahaja. Jadi kita perlu ingat tentang prosedur operasi standard (SOP) supaya kita tidak diserang sekali lagi.

“Mungkin ada pula nama jenis (varian) baharu yang akan menyerang kita. Saya ingat belum sesuai untuk PRU. Kita harus berjaga-jaga,” katanya.

Beliau berkata sedemikian kepada pemberita selepas Majlis Jamuan Hari Raya Parlimen Langkawi di Dataran Telaga Walk, Pantai Chenang, di sini, pada Isnin.

Dr Mahathir turut mengingatkan semua pihak supaya menjadikan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah sebagai pengajaran.

“Kita kena ingat apa berlaku di Sabah. Pada masa itu, jumlah kes rendah tapi bila diadakan PRN Sabah, maka berkembang penyakit itu,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Beliau turut menasihati orang awam supaya terus mengambil langkah berjaga-jaga, termasuklah memakai pelitup muka, tidak berkumpul dalam jumlah banyak dan pada jarak dekat bagi mencegah penularan penyakit.