'Wahyu boleh dengar tapi jangan pakai semua' - Anwar

Ciapan Anwar di Twitter pada malam Selasa.
Ciapan Anwar di Twitter pada malam Selasa.
A
A
A

SHAH ALAM - "Wahyu boleh dengar tapi jangan pakai semua." Itu peringatan yang diberikan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada ahli parti itu sempena musim pemilihan PKR kali ini.

Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) berkata, perkara itu adalah salah satu prinsip dan tunjang yang tidak boleh dilanggar.

"Mana boleh maki hamun, rendahkan darjat orang, hina kelompok-kelompok lain dan hidupkan balik fahaman-fahaman kabilah tak tentu arah.

"Jadi itulah yang penting, kalau nak hidupkan semangat murni reformasi yang semua suarakan maka kita kena balik kepada pangkal," katanya menerusi rakaman video yang dimuat naik di Twitter beliau pada malam Selasa.

Pada Selasa, calon Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli mengingatkan semua pihak yang bertanding dalam pemilihan parti itu pada Mei ini agar jangan berkempen menggunakan alasan wahyu Presiden parti.

Beliau mendakwa terdapat calon tertentu yang mendakwa mereka merupakan calon pilihan Anwar.

"Pemilihan kali ini sewajarnya tidak dicemarkan dengan emosi, serangan peribadi atau kempen yang bersandarkan wahyu.

Saya sedar ada calon yang menyebarkan kononnya mereka menjadi pilihan Presiden parti dan memberi gambaran jika tidak mengundi mereka, itu tidak setia kepada 'Institusi Presiden'," ujarnya.

Artikel Berkaitan:

Mengulas lanjut, Anwar menegaskan, ahli parti juga perlu ada niat dan semangat untuk menghidupkan parti yang menghormati prinsip jemaah.

"Parti ini tidak tegak kerana Anwar. Parti ini tegak kerana cita-cita murni kita bersama dan kalau ada sedikit hasilnya, ialah kerana jenteranya kuat termasuk mereka yang (berjuang) di jalanan.

"Ada otai-otai reformasi yang tak dikenali, tidak ada upaya dari segi kewangan atau kedudukan, yang tidak pernah masuk media, (tapi) orang-orang ini ada saham (sumbangan) masing-masing," katanya.