JAS, Jabatan Perikanan Melaka siasat punca ribuan ikan mati

Sebahagian ikan yang ditemui mati terdampar di Sungai Tuang, Masjid Tanah pada Ahad.
Sebahagian ikan yang ditemui mati terdampar di Sungai Tuang, Masjid Tanah pada Ahad.
A
A
A

MELAKA - Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Melaka masih menjalankan siasatan berhubung ribuan ikan mati terdampar di Sungai Tuang, Masjid Tanah.

Pengarahnya, Rosli Osman berkata, setakat ini pihaknya sedang menyiasat sekiranya berlaku tumpahan minyak di sekitar kawasan kejadian.

"Berdasarkan siasatan bersama Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Melaka dan Negeri Sembilan serta Jabatan Laut Malaysia semalam (Ahad) kita tidak mengesan sebarang tumpahan minyak," katanya ketika dihubungi pada Isnin.

Mengulas lanjut Rosli turut menolak dakwaan tumpahan belerang atau sulfur monoksida yang berlaku sebelum ini akan menjejaskan hidupan laut.

Jelas beliau, berdasarkan lembaran Data Keselamatan Bahan (MSDS) sekiranya berlaku tumpahan belerang, keadaan itu tidak akan membahayakan hidupan laut.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perikanan negeri, Mohd Fauzi Salehon yang dihubungi berkata, pihaknya akan memberi maklum balas selepas selesai siasatan dijalankan.

"Pegawai sudah membuat siasatan dan mengambil sampel ikan, kenyataan lanjut akan dikeluarkan dalam masa terdekat," katanya.

Media pada Ahad melaporkan tumpahan sulfur monoksida yang berlaku di sebuah industri berdekatan Pantai Sungai Tuang berkemungkinan didakwa menjadi punca kepada ribuan ikan mati terdampar.

Artikel Berkaitan: