Pengasas cosmetik lelaki berjaya meletakkan jenama Anas Cosmetic di 33 outlet Sasa Malaysia dan Fashion Valet.

A
A
A

MEMAHAMI bahawa golongan wanita di negara ini yang sentiasa mahu tampil menawan, seorang jejaka iaitu Mohamad Anas Zahrin Atan atau Anas telah mencipta produk kecantikan yang dinamakan Anas Cosmetic.

Beliau yang bertindak sebagai Pengarah Urusan dan Pengasas Anas Cosmetics telah mengeluarkan produk baharu iaitu Ultra Madness Super Volume Mascara dan Concealers.

Secara keseluruhannya, terdapat 20 jenis produk termasuk gincu, pembayang mata, maskara, penutup cela, pemerah pipi dan bedak asas.

Antara produk Anas Cosmetic
Antara produk Anas Cosmetic

Walaupun baru setahun jagung dalam dunia kosmetik, lelaki ini berbangga apabila produknya boleh didapati 33 outlet Sasa Malaysia dan di Fashion Valet.

Percaya atau tidak, Anas Cosmetic sudah menjengah pasaran antarabangsa apabila peruncit kosmetik terkemuka Hong Kong telah membeli produk Anas. Kini jenama Anas Cosmetics diletakkan sebaris dengan jenama premium lain.

Susulan itu, lelaki itu meraikan kejayaannya dalam satu program khas di Flora Terrace, Kuala Lumpur pada 25 Februari lalu.

Pada majlis itu juga, Ayda Jebat diumumkan sebagai duta baharu Anas selain Rozita Che Wan sebagai duta maskara. Selain itu, penyampai berita TV9, Hawa Rizwana dan model muslimah, Intan Liana sebagai wajah penghias Anas Cosmetic.

Artikel Berkaitan:

Ujarnya, pelantikan beberapa wajah baharu ini adalah simbolik dalam meraikan dan memperjuangkan hak wanita yang berani, bebas, moden dan indah.

"Kerjasama ini diharapkan dapat memperluaskan dan menemui para pengguna baharu jenama ini," katanya.

Permulaan Anas Cosmetic

Kejayaan yang dikecapi oleh Anas ini bertitik tolak kesungguhan dirinya yang mahu mengubah nasib keluarga yang dibesarkan sebagai anak petani. Zaman kanak-kanaknya membesar dalam suasana serba kekurangan. Dengan adik beradik yang ramai memerlukan dia berusaha mengejar impian dirinya.

“Minat suka berniaga sememangnya sudah diterap daripada kecil. Bapa mengajar kami untuk tidak malu mencari duit sendiri dengan berniaga. Masa itu dapat upah RM2 sehari pun saya sudah gembira.”cerita Anas menyatakan duit upah itu begitu bernilai buat dirinya.

Sejak itu Anas nekad mengubah kehidupan keluarga dengan menimba ilmu sebanyak mungkin.

Mengimbau detik awal, tamat persekolahan, beliau terus mengorak langkah menyambung pelajaran ke tahap lebih tinggi dengan mengambil jurusan Diploma Pengurusan Perniagaan dan seterusnya Sarjana Muda Pengajian Pemasaran di Univerisiti Teknologi Mara (UiTM) dan selepas itu, menimba ilmu “Short Course” di London Fashion School selama tiga bulan pada 2013, dengan tajaan sendiri

Ayda Jebat diumumkan sebagai duta baharu Anas
Ayda Jebat diumumkan sebagai duta baharu Anas

Jangan tidak tahu Anas ini turut mempunyai bakat fotografi. Bakat ini telah digunakan oleh dirinya semasa berada di universiti untuk membuat duit poket dengan mengambil upah merakamkan potret menarik.

Dia dikenali sebagai Annas Easkey telah menggunakan kamera yang dipinjam dan telah membuat duit poket sehingga mencecah RM4,000 ke RM5,000.Tamat pelajaran Anas telah membuka studio dan banyak berkolaborasi dengan rakan-rakan artis di samping aktif di media sosial.

Kenalan artis popular dan rakan media massa ini membantu Anas mendaki cita-cita dirinya melebarkan sayap dalam bidang kosmetik.

Kejayaan yang ditempa kini menunjukkan tidak mustahil untuk seorang lelaki berjaya dalam bidang yang dimonopoli oleh wanita. Bak kata perpatah Melayu 'Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan'.