Skuad Harimau Malaya ranking 167

A
A
A
SKUAD Harimau Malaya terus memperbaiki kedudukan mereka dalam ranking Persekutuan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) apabila naik dua anak tangga ke kedudukan ke-167 bagi November.

FIFA menerusi kemaskini kedudukan ranking dalam laman sesawangnya;www.fifa.com hari ini, memaklumkan Malaysia mengumpul 984 mata untuk berada dalam kelompok negara seperti Indonesia (160), Nepal (162), Singapura (165) dan Kemboja (172).

Peningkatan tersebut disebabkan kejayaan skuad Harimau Malaya yang mencatat beberapa kemenangan dalam beberapa perlawanan persahabatan antarabangsa pada bulan ini.

Kedudukan terbaru itu bagaimanapun tidak mengubah nasib Malaysia yang masih ketinggalan jauh dari negara Asia Tenggara yang lain seperti Vietnam di kedudukan ke-100, Filipina (114), Thailand (118) dan Myanmar yang berada pada kedudukan ke-139 dunia.

Juara tiga kali Piala Asia, Iran, kekal unggul selaku pasukan terbaik Asia selepas naik satu anak tangga ke tangga ke-29, diikuti Australia (41), Jepun (50) dan Korea Selatan yang berada pada kedudukan ke-53 di kalangan 46 negara Asia yang tersenarai dalam ranking FIFA.
Artikel Berkaitan:


Naib juara Piala Eropah 1980, Belgium mengekalkan kedudukannya sebagai pasukan nombor satu dunia dengan 1,727 mata, manakala juara Piala Dunia 2018, Perancis menduduki tangga kedua selepas ketinggalan satu mata di belakang Belgium.

Juara Piala Dunia lima kali, Brazil pula kekal pada tangga ketiga selepas mengumpul 1,676 mata.- Bernama