Aktiviti bauksit perlu bincang SOP dulu

No Image Caption
A
A
A

KUANTAN - Kerajaan negeri perlu menjalankan rundingan dengan orang ramai mengenai Prosedur Kendalian Standard (SOP) terlebih dahulu sebelum pelaksanaan aktiviti bauksit.

ADUN Semambu, Lee Chean Chung berkata, garis panduan itu perlu diperjelaskan kerana sebelum ini aktiviti terbabit kurang teratur dan tidak lestari.

“Kerajaan perlu memulihkan keyakinan rakyat sekitar kawasan itu perlombongan. Langkah yang tepat adalah dengan membincangkan pelan pengurusan dan SOP pertama dengan pihak berkepentingan yang berkaitan,” katanya ketika diminta mengulas mengenai aktiviti perlombongan dan pengeksportan bauksit di negeri ini yang dibenarkan semula selepas moratorium selama tiga tahun berakhir 31 Mac ini tidak akan disambung.

Beliau tidak mahu kejadian lalu berulang yang mana aktiviti terbabit dijalankan tanpa ada penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) terlebih dahulu.

Jelasnya, pemulihan tapak perlombongan tidak wujud sehingga kini.

“Akibatnya, rakyat menderita daripada mendapat manfaat dari aktiviti ekonomi ini. Malah, seorang kanak-kanak lelaki juga meninggal dunia selepas bermain di lokasi bekas perlombongan berhampiran Balok kerana kekurangan kerja pemulihan.

“Warga Kuantan tidak pernah melupakan pengalaman masa lalu yang 'berdebu dan kemerahan' Kuantan, selain pencemaran di sungai, pantai, jalan raya, dan juga rumah kediaman yang menyebabkan kemusnahan kualiti hidup dan alam sekitar yang sukar pulih sehingga hari ini,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Bauksit kembali operasi

Artikel Berkaitan: