X

Kindly register in order to view this article
!

15 orang paling kaya di Malaysia

Seramai 2,755 bilionair telah disenaraikan pada tahun ini oleh majalah Forbes dengan nilai kekayaan keseluruhan berjumlah RM53.9 trilion.
A
A

[INFOGRAFIK] PADA 6 April lalu, majalah perniagaan popular Amerika Syarikat, Forbes telah mengeluarkan senarai bilionair dunia menerusi laporan bertajuk, ‘Forbes Billionaires 2021: The Richest People in the World’.

Seramai 2,755 bilionair telah disenaraikan pada tahun ini dengan nilai kekayaan keseluruhan berjumlah AS$13.1 trilion (RM53.9 trilion).

Daripada jumlah tersebut, 15 daripadanya merupakan usahawan dari Malaysia yang menceburkan diri dalam pelbagai bidang perniagaan.

Sebanyak 11 daripadanya merupakan bilionair sama yang berada dalam senarai tahun lalu manakala empat lagi merupakan muka baharu.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, Pengasas Shangri-La Hotels and Resorts atau Raja Gula, Tan Sri Robert Kuok menguasainya senarai sebagai orang paling kaya di Malaysia.

Bagaimanapun, pada tahun ini, nama beliau dimasukkan dalam senarai bilionair Hong Kong dengan nilai kekayaan berjumlah AS$12.6 bilion (RM51.8 bilion).

Berikut adalah nama-nama bilionair tempatan mengikut senarai ‘Forbes Billionaires 2021: The Richest People in the World’.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!