X

Kindly register in order to view this article
!

136,655 pesara, petugas polis layak terima bantuan one-off RM500

Hamzah (kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada Penerima Pingat Jasa Pahlawan Negara pada Majlis Penyampaian One Off RM500 di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur pada Jumaat.- Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Seramai 136,655 orang terdiri daripada pesara, bekas polis dan petugas polis era darurat yang merupakan penerima Pingat Jasa Pahlawan Negara (PJPN) layak menerima bayaran sekali bayar (one-off) RM500, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Menurutnya, pemberian itu sebagai menghargai jasa pengorbanan dan kebaktian golongan berkenaan kepada negara termasuk ketika era darurat dalam Perkhidmatan Persekutuan Tanah Melayu bagi tempoh 12 Julai 1948 hingga 31 Julai 1960.

"Inilah namanya frontliners (petugas barisan hadapan)...jadi disebabkan itu sepatutnya, kita rasa bangga kerana waktu mana sekali pun asal namanya darurat, petugas barisan hadapan yang sebenar adalah anggota polis itu sendiri.

"Sebelum ini, kita dimaklumkan hanya 40,000 penerima tetapi angkanya dinaikkan sehingga melebihi 100,000 namun hari ini, kita telah dimaklumkan lebih 136,000 yang akan menerima wang RM500 ini,” katanya ketika berucap pada Majlis Penyampaian One-Off RM500 PJPN di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur, di sini pada Jumaat.

Pada majlis itu seramai 79 penerima PJPN yang menetap di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor menerima bayaran one-off berkenaan.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, pemberian itu jelas membuktikan kerajaan sentiasa mengambil berat tentang hal ehwal pesara polis, bekas polis serta petugas polis dalam era darurat dengan berusaha mencari ruang dan peluang membantu mereka.

"Pembayaran bagi fasa pertama akan diagihkan kepada 10,000 penerima dengan jumlah peruntukan RM5 juta dan dimasukkan terus ke akaun penerima secara berperingkat sehingga Disember 2022 manakala bagi perwira-perwira yang telah meninggal dunia, bayaran akan disalurkan kepada pasangan atau waris masing-masing," katanya.

Pada Februari, kerajaan mengumumkan bayaran secara 'one off' RM500 yang disalurkan kepada pesara dan bekas polis yang menerima PJPN serta petugas polis yang berkhidmat pada zaman darurat. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!