Sarawak Raja Sukma Perak 2018

Ahmad Faizal menyaksikan lintasan Kontinjen Sarawak pada perasmian penutupan Para Sukma ke-19 di Stadium Indera Mulia malam ini. 
Kontinjen Sarawak dinobatkan juara keseluruhan dalam kejohanan tersebut dengan mengumpul 61 pingat emas, 62 pingat perak dan 39 pingat gangsa. - Foto Bernama
Ahmad Faizal menyaksikan lintasan Kontinjen Sarawak pada perasmian penutupan Para Sukma ke-19 di Stadium Indera Mulia malam ini. 
Kontinjen Sarawak dinobatkan juara keseluruhan dalam kejohanan tersebut dengan mengumpul 61 pingat emas, 62 pingat perak dan 39 pingat gangsa. - Foto Bernama
A
A
A

SARAWAK dinobatkan sebagai juara keseluruhan Para Sukan Malaysia (Sukma) ke-19 iaitu kejuaraan buat kali ke-13 berturut-turut.

Kehebatan negeri Bumi Kenyalang itu ternyata sukar ditandingi selepas mengumpul 61 emas, 62 perak dan 60 meninggalkan negeri jiran Sabah di tempat kedua dengan 36 emas, 28 perak dan 30 gangsa, manakala tuan rumah Perak di tempat ketiga dengan 29 emas, 33 perak dan 22 gangsa.

Ketua Kontinjen Sarawak Datuk Seri Fatimah Abdullah berkata, impian untuk dinobatkan sebagai juara buat kali ke-13 berturut-turut tidak akan tertunai tanpa komitmen daripada semua pihak termasuk kerajaan negeri, atlet, jurulatih dan ibu bapa.

“Pelbagai cabaran kita lalui sebelum digelar juara contohnya ada atlet diklasifikasikan sebagai intelektual disability (ID) dan dia pun berlatih dalam kategorinya, namun ketika tiba di Ipoh proses klasifikasi dijalankan sekali lagi didapati atlet itu tidak layak sebagai ID maka kita hilang penyertaan.

“Saya percaya ini bukan sahaja cabaran kepada Sarawak tetapi kepada kontinjen lain namun itulah antara cabaran yang kita hadapi,” katanya di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Fatimah yang juga Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak Sarawak berkata di sebalik cabaran yang dihadapi kontinjen negeri beliau tetap berbangga dengan pencapaian semua yang terlibat.

“Saya melihat semangat pasukan iltizam atlet Orang Kurang Upaya (OKU) ini sangat tinggi. Sukan adalah wadah untuk mereka tunjukkan kebolehan selepas diberikan peluang dan pendedahan," katanya.

Dalam pada itu, Fatimah juga berbangga dengan pencapaian atlet muda Sarawak yang mampu memperoleh pingat walaupun baharu pertama kali bertanding.

Artikel Berkaitan:

Ditanya mengenai perancangan masa hadapan Sarawak untuk atlet Para Sukma, beliau berkata pasukannya akan memulakan latihan awal tahun hadapan

“Kalau kita hendak jadi juara sekali lagi tidak boleh berada di zon selesa, mesti lakukan dari sekarang bukan tunggu setahun sebelum Sukma diadakan,” katanya sambil menambah Sarawak komited untuk terus mempertahankan kejuaraan pada edisi ke-20 di Johor pada 2020.

Para Sukma 2018 yang bermula 24 November lalu melabuhkan tirai secara rasmi malam ini dengan perasmian disempurnakan Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu. - Bernama