Muhyiddin sifatkan PRK Semenyih cabaran getir

Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin merangkap Presiden Bersatu (tengah) ketika sidang media selepas beliau menghadiri perjumpaan bersama Jawatankuasa Bersatu Hulu Langat di Semenyih, hari ini. - Foto Bernama
Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin merangkap Presiden Bersatu (tengah) ketika sidang media selepas beliau menghadiri perjumpaan bersama Jawatankuasa Bersatu Hulu Langat di Semenyih, hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

SEMENYIH - Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan PRK DUN Semenyih sebagai satu cabaran getir yang memerlukan kerja keras untuk memastikan kemenangan PH yang dianggotai Bersatu.

Beliau menegaskan apa yang penting ialah jentera pilihan raya parti mesti bersatu dan bergerak sebagai satu pasukan yang mantap.

"Kerana ini bukan satu pilihan raya yang mudah. Kita akan bersikap it's a big task, an uphill battle," kata Muhyiddin yang juga Menteri Dalam Negeri pada sidang akhbar selepas mengadakan perjumpaan dengan pemimpin masyarakat dan Bersatu di sini hari ini menjelang PRK itu yang dijadualkan berlangsung 2 Mac ini.

Berdasarkan pengalamannya menerajui pelbagai pilihan raya sebelum ini, Muhyiddin berkata tidak ada satupun yang dianggapnya mudah untuk dimenangi.

"Kita perlu mengambil sikap kita perlu kerja keras. Kalau kita rasa boleh menang, tak cukup dengan harapan boleh menang sahaja kerana kita perlu kerja keras (untuk memastikan kemenangan)," kata beliau.

PH sebelum ini dilapor akan meletakkan calon daripada Bersatu untuk bertanding PRK Semenyih yang diadakan susulan kematian wakil rakyat daripada PH, Bakhtiar Mohd Nor, 57, pada 11 Januari lalu akibat serangan jantung.

Muhyiddin berkata nama calon berkenaan akan diumumkan pada 14 Februari ini.

Menjawab pertanyaan pemberita, beliau berkata gesaan supaya PH meletakkan anak tempatan pada PRK itu akan diambil kira dalam menentukan calon selain aspek lain seperti berkelayakan, berkemampuan dan berbudi bahasa.

Artikel Berkaitan:

Beliau seterusnya berkata PH akan mengambil peluang pada kempen PRK itu untuk menjelaskan pelbagai isu termasuk dakwaan kononnya gabungan itu tidak mempertahankan kepentingan Melayu.

Muhyiddin berkata Bersatu dan PH juga tidak akan mengambil mudah kerjasama Umno-Pas seperti yang dilihat pada PRK Parlimen Cameron Highlands lalu.- Bernama