X

Kindly register in order to view this article
!

Sabtu | 16 Oktober 2021

Prego prihatin bebanan golongan B40 dan B20 akibat wabak Covid-19

Prego dan rakan kerjasama seperti Chef on Wheel serta PBSMM gembira dalam memberi sumbangan kepada komuniti PPR di Lembah Klang.
A
A

SEPANJANG tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, hampir keseluruhan rakyat Malaysia turut menerima kesan kewangan kerana wabak berkenaan terutamanya golongan berpendapatan rendah dan sederhana (B40 dan B20).

Dengan semangat kekitaan bersandarkan kepada slogan #kitajagakita, seluruh warganegara bersatu untuk membantu mereka yang terbeban dengan masalah kewangan dan kesulitan hidup ini.

Rakyat Malaysia berusaha menggunakan pelbagai cara dan platform untuk menyalurkan sumbangan dan sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial, jenama Prego Malaysia terpanggil untuk menyerlahkan nilai keprihatinan kepada masyarakat.

Oleh itu, melalui program amal #PregoCares satu inisiatif pengumpulan sumbangan diwujudkan di mana setiap rakyat Malaysia boleh menyumbang apabila membeli sebarang produk keluaran Prego bermula 1 Jun lalu sehingga 30 Jun nanti.

Setiap unit produk Prego yang terjual, sebanyak RM0.30 akan disumbangkan untuk membeli barangan keperluan bagi dihulurkan kepada kumpulan sasar.

Pada akhir kempen sumbangan itu nanti, Campbell Malaysia akan menyalurkan pek bantuan barangan keperluan harian termasuk semua produk rangkaian Campbell Malaysia bernilai RM50 setiap kepada 1,400 isi rumah.

Justeru itu, rakyat Malaysia diseru untuk menghulurkan sumbangan dengan cara membeli sebarang produk Prego sama ada melalui platform pembelian secara atas talian, Lazada atau mengunjungi mana-mana kedai mahupun pasaraya yang menjual produk jenama Prego di seluruh negara.

Dengan cara ini, setiap lapisan masyarakat dapat membantu satu sama lain terutamanya mereka yang memerlukan bantuan akibat masalah pandemik Covid-19 ini.

Bukan sekadar itu sahaja, pihak Prego juga turut melaksanakan aktiviti turun padang melalui program amal bantuan makanan #PregoCares yang bermula pada 27 Mei lalu hingga 29 Jun.

Jenama sos pasta terkemuka di Malaysia ini menyasarkan untuk menyediakan 70,000 bantuan makanan kepada golongan yang memerlukan di negara ini.

Melalui Program Amal Bantuan Makanan #PregoCares, sejumlah 14,000 hidangan akan diedarkan selama tempoh 28 hari iaitu sebanyak 500 hidangan sehari.

Hidangan makanan berkenaan disumbangkan kepada komuniti yang tinggal di Projek Perumahan Rakyat (PPR) di sekitar Lembah Klang.

Program amal Prego ini juga menyaksikan kolaborasi bersama syarikat katering; Chef on Wheels dan Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia yang bertindak sebagai kumpulan pengedaran makanan.

Prego berharap dengan sumbangan bantuan makanan ini mampu meringankan beban dihadapi golongan B40 dan B20 dengan menyediakan hidangan yang menyihatkan untuk seisi keluarga.
Prego berharap dengan sumbangan bantuan makanan ini mampu meringankan beban dihadapi golongan B40 dan B20 dengan menyediakan hidangan yang menyihatkan untuk seisi keluarga.

Orang ramai boleh mengikuti perkembangan semasa sepanjang program #PregoCares dengan melayari laman web Prego Malaysia dan Facebook Prego Malaysia.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!