TPM tiba di Doha, lawatan rasmi pertama ke Qatar

Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, dialu-alukan selepas tiba di hotel di sini semasa lawatan rasmi tiga hari ke Qatar. Foto: Bernama
Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, dialu-alukan selepas tiba di hotel di sini semasa lawatan rasmi tiga hari ke Qatar. Foto: Bernama
A
A
A
DOHA – Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tiba di sini hari ini untuk memulakan lawatan rasmi selama tiga hari ke Qatar.

Pesawat yang membawa timbalan perdana menteri Malaysia itu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad pada pukul 5.45 pagi waktu tempatan. Malaysia adalah lima jam lebih awal dari Qatar.

Ketibaan beliau disambut Penolong Setiausaha Rendah Hal Ehwal Sosial Ghanim Mubarak Ali Al-Kuwari dan Duta Besar Malaysia ke Qatar, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin.

Ini merupakan lawatan rasmi pertama beliau ke Qatar selepas dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 21 Mei berikutan kemenangan PH pada pilihan raya umum lepas.

Dr Wan Azizah, yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, dijadual membuat kunjungan hormat ke atas Amir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani dan juga mengunjungi Perdana Menteri Qatar dan Menteri Dalam Negeri Qatar Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani.

Aturcara lawatan beliau termasuk pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri Qatar dan Menteri Negara bagi Hal Ehwal Pertahanan Dr Khalid Mohammed Al Attiyah serta pertemuan dengan Menteri Pembangunan Pentadbiran, Buruh dan Sosial Hal Ehwal Yousuf Mohammed Al-Othman Fakhro dan penyampaian dalam Sektor Hal Ehwal Sosial .

Ahmad Fadil memberitahu media Malaysia yang membuat liputan lawatan itu bahawa Dr Wan Azizah juga akan menyampaikan ucapan bertajuk ‘The New Malaysia: Navigating the Journey Towards Convergence’ (Malaysia Baharu: Mengemudi Perjalanan Menuju Satu Penumpuan) di Universiti Qatar. Pemimpin sebelum ini yang memberi ucapan di universiti itu ialah President Erdogan dari Turki pada 2015.

Dr Wan Azizah juga akan bertemu Naib Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Qatar untuk Pendidikan, Sains dan Pembangunan Masyarakat Sheika Hind Bint Hamad Al Thani dan diaspora Malaysia di Qatar.

Turut serta dalam lawatan itu ialah Timbalan Menteri Luar Negeri Datuk Marzuki Yahya dan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amiruddin Hamzah.- Bernama
Artikel Berkaitan: