Peluk Islam pada usia 84 tahun

Mariam ketika mengucap dua kalimah syahadah.
Mariam ketika mengucap dua kalimah syahadah.
A
A
A

LONDON - Seorang wanita warga emas yang hidup sebatang kara diberi hidayah untuk kembali kepada fitrah.

Memeluk Islam pada usia 84 tahun, kisah Mariam memberi inspirasi kepada orang ramai apabila dia bersyukur dipilih ALLAH menjadi seorang Muslim dan kini merasa hidupnya semakin tenang.

Menerusi entri Instagram miliknya, Mariam berkongsi, dia pertama kalinya menjejakkan kaki di Redbridge Islamic Center (RIC) pada 19 Disember 2019 dan mengucap dua kalimah syahadah di sana.

Mariam tiada keluarga atau pun adik-beradik, namun tergerak hati untuk pergi ke masjid tersebut dan kini bersama saudara seislam di RIC mendalami ilmu Islam dan tidak lagi bersendirian.

Pada entri tersebut, Mariam turut mempelajari kata-kata seperti alhamdulillah, bismillah dan Allahuakbar.

Mariam memberi inspirasi kepada orang ramai apabila dia bersyukur dipilih ALLAH menjadi seorang Muslim dan kini merasa hidupnya semakin tenang.
Mariam memberi inspirasi kepada orang ramai apabila dia bersyukur dipilih ALLAH menjadi seorang Muslim dan kini merasa hidupnya semakin tenang.

Bercerita lanjut, Mariam memberanikan diri untuk ke RIC sebelum dipelawa seorang wanita dan menjemputnya masuk.

Ketika sedang duduk, Mariam bertanyakan kepada jemaah apa yang mereka sedang lakukan dan mereka menjawab sedang bersolat.

Artikel Berkaitan:

Setelah diberi penerangan terperinci apa itu solat, kiblat, secara tiba-tiba Mariam bertanya, bagaimana untuk dia menjadi seorang Muslim?

"Saya mahu menjadi seorang Muslim," katanya.

Rentetan itu, kini Mariam atau nama sebenarnya Maria bergelar mualaf.

Kisah Mariam yang sungguh menyentuh hati itu pastinya menarik perhatian netizen termasuk pelayar Twitter Muslim Daily yang mendoakan agar Mariam terus beristiqamah dalam menjadi seorang Muslim hebat.

"Saya hiba melihat Mariam mengucap syahadah. Hidayah itu milik ALLAH, pada usia sebegini dia tetap diberi hidayah," kata Fitriana.

Kata Ukti, "Selamat datang, Allahuakbar, moga ALLAH berkati perjalanan kamu."

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!