Dua bomba maut, 173 penghuni pangsapuri terperangkap dalam kebakaran

Gambar hiasan. Foto 123RF
Gambar hiasan. Foto 123RF
A
A
A

TAIPEI - Kebakaran kompleks pangsapuri di Bandar Hsinchu telah mengorbankan dua anggota bomba manakala 173 penduduk masih terperangkap, lapor Agensi Berita Pusat (CNA) memetik pihak berkuasa tempatan.

Biro Bomba Bandar Hsinchu menerima laporan kebakaran itu pada Ahad, 10.55 malam.

Anggota bomba di tempat kejadian mendapati kabel di bilik paip terbakar dan mengeluarkan asap tebal.

Mereka menggunakan dua paip air dan berjaya mengawal kebakaran kira-kira 11.35 malam, walaupun kerja-kerja pengalihan sisa berterusan.

Terdapat gangguan bekalan elektrik ketika penghuni terperangkap di pangsapuri itu, jadi anggota bomba Lee Yung-chen dan Chou Li-hsin masuk ke dalam untuk cuba menyelamatkan mereka, kata biro itu.

Seorang anggota bomba memberitahu CNA bahawa kedua-dua anggota itu menaiki tangga ke tingkat tiga dan lapan, yang orang ramai dilaporkan terperangkap, apabila mereka mendapati oksigen mereka tidak mencukupi.

Anggota bomba itu berkata, mereka menerima isyarat kecemasan. Lebih ramai anggota bomba dihantar untuk menyelamatkan rakan sekerja mereka, tetapi selepas menerima isyarat kedua, tiada lagi berita daripada mereka.

Yung-chen dan Li-hsin kemudiannya ditemukan rebah di tangga tingkat tiga.

Artikel Berkaitan:

Anggota bomba itu berkata asap tebal dan melekit daripada kabel yang terbakar mungkin menghalang kedua-dua mereka daripada melarikan diri.

Daripada 292 orang dalam bangunan itu, 119 telah dipindahkan.

Kini, 173 orang di dalam dan di atas bumbung masih terperangkap dan menunggu untuk diselamatkan, kata biro itu.

Oleh kerana bangunan itu masih dalam proses pengudaraan asap, biro telah menghantar trak tangga supaya penduduk yang berada dalam bahaya atau mereka yang tidak sihat dapat dihantar ke hospital, kata biro itu.

Oleh kerana asap kebanyakannya berada di kawasan tangga, biro mencadangkan penduduk lain kekal di dalam rumah mereka untuk mengelakkan penyedutan asap.

Seorang penduduk yang dipindahkan memberitahu CNA bahawa keluarganya bersembunyi di balkoni mereka sehingga kira-kira 7 pagi Isnin sebelum diselamatkan menggunakan trak tangga.

Datuk Bandar Hsinchu, Kao Hung-an melawat penduduk yang diselamatkan dan ahli keluarga anggota bomba yang terkorban di hospital awal pagi Isnin, mengucapkan takziah dan penghargaan beliau.

Beliau berkata kerajaan bandar itu akan menguruskan urusan seterusnya untuk keluarga Yung-chen dan Li-hsin.

Punca kebakaran dan sebab kematian Yung-chen dan Li-hsin juga akan disiasat dan dijelaskan secepat mungkin, kata biro bomba itu.

Yung-chen, berusia 39 tahun, telah berkhidmat dalam biro bomba selama 19 tahun manakala Li-hsin, 34 tahun, selama 14 tahun, tambah biro itu. - Bernama/CNA