Gunung Ruang meletus lagi, lebih 9,000 penduduk dipindahkan

Asap dan debu Gunung Ruang dilihat menjulang setinggi 800 kilometer menyebabkan pihak berkuasa mengeluarkan amaran peringkat tertinggi kepada penduduk. AFP
Asap dan debu Gunung Ruang dilihat menjulang setinggi 800 kilometer menyebabkan pihak berkuasa mengeluarkan amaran peringkat tertinggi kepada penduduk. AFP
A
A
A

JAKARTA - Kerajaan Indonesia memindahkan 9,083 penduduk dari Pulau Tagulandang, dekat Gunung Ruang di Sulawesi Utara yang meletus ke tempat yang lebih selamat.

Ketua Badan Pengurusan Bencana Nasional (BNPB) Indonesia Lt Jen Suharyanto berkata, 3,364 penduduk telah dipindahkan sementara 5,719 lagi sedang dipindahkan secara berperingkat.

"Pemindahan ini berlaku secara berperingkat dari 30 April ke 2 Mei dan dijangka selesai dalam tiga hari,” kata Suharyanto dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Pulau Tagulandang terletak berhampiran Pulau Ruang di mana Gunung Ruang berdiri sendiri sebagai sebuah pulau terpisah dalam Daerah Sitaro.

Suharyanto berkata, penduduk dipindahkan dengan kapal yang disediakan oleh agensi kerajaan dan swasta termasuk tentera, kastam dan agensi penyelamat.

Kira-kira lima penempatan sementara telah didirikan di pulau-pulau berhampiran seperti Manado dan Siau, katanya.

Usaha pemindahan penduduk Pulau Tagulandang berikutan nasihat daripada Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana (PVMBG) Indonesia sebagai tindak balas selepas mengenal pasti satu zon berisiko dalam radius tujuh kilometer kawah Gunung Ruang.

Ketua PVMBG Hendra Gunawan berkata, strato-gunung berapi dari segi sejarahnya mengeluarkan awan panas dan melalui beberapa letusan yang memberi kesan langsung kepada manusia dan kehidupan.

Artikel Berkaitan:

Rekod menunjukkan letusan Gunung Ruang dengan ketinggian 725 meter pada 1808 dan kejadian yang ketara berlaku pada 1871 yang mencetuskan gelombang tsunami yang mengorbankan 400 nyawa, katanya.

Suharyanto berkata, kerajaan juga berhasrat untuk memindahkan penduduk secara kekal terutamanya mereka yang menetap di Pulau Ruang. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!