Qatar Airways sambung semula penerbangan ke Iran

Qatar Airways menyambung semula jadual penerbangannya ke Iran berikutan pembukaan semula lapangan terbang dan ruang udara negara itu. - Foto: AFP
Qatar Airways menyambung semula jadual penerbangannya ke Iran berikutan pembukaan semula lapangan terbang dan ruang udara negara itu. - Foto: AFP
A
A
A

TEHERAN - Qatar Airways telah menyambung semula penerbangannya yang dijadualkan ke Iran berikutan pembukaan semula lapangan terbang dan ruang udara negara itu.

Agensi Berita Republik Islam Iran (IRNA) melaporkan syarikat penerbangan itu dalam satu kenyataan berkata, penerbangannya ke Iran termasuk 20 penerbangan seminggu ke empat destinasi termasuk Teheran, Mashhad, Shiraz and Isfahan telah disambung semula.

Syarikat penerbangan Qatar itu menggantung penerbangannya ke Iran sejak Sabtu setelah Iran bertindak balas terhadap serangan Israel ke atas kemudahan diplomatik Iran di Syria, dengan melancarkan serangan dron dan misil.

Sebelum itu, Iraqi Airlines juga mengumumkan ia akan menyambung penerbangannya ke Iran mulai Selasa.

Penerbangan antarabangsa dari dan ke Iran digantung selepas Iran melancarkan serangan ke atas Israel menggunakan beratus-ratus dron dan misil ke atas sasaran Zionis dalam wilayah yang diduduki.

Dengan berakhirnya serangan itu dan Iran mencapai matlamatnya, pelbagai negara secara beransur-ansur menyambung semula penerbangan mereka dari dan ke Iran, menurut laporan itu. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

Artikel Berkaitan: