Rifdean idam kontrak, tali pinggang ONE Championship

Rifdean mengungguli ONE Friday Fights 56 setelah menumpaskan petinju Thailand di Bangkok pada malam Jumaat. Foto Agensi
Rifdean mengungguli ONE Friday Fights 56 setelah menumpaskan petinju Thailand di Bangkok pada malam Jumaat. Foto Agensi
A
A
A

JAGUH Muay Thai negara Mohammad Rifdean Masdor menyasarkan untuk mendapatkan kontrak berprestij kejohanan itu bernilai AS$100,000 dan tali pinggang kejuaraan selepas penampilan menakjubkan di ONE Championship pada Jumaat lalu.

Petinju berusia 21 tahun dari Sarawak itu memerlukan 78 saat untuk menundukkan Pichai Lookbanmai dengan pukulan Technical Knockout (TKO) dalam pertarungan ONE Friday Fights 56 di Stadium Tinju Lumpinee, Bangkok, Thailand.

Atlet Malaysia yang mewakili Sor Sommai berpangkalan di Bangkok itu turut membawa pulang bonus 350,000 (RM45,600).

“Saya sangat gembira dengan penampilan sulung di ONE Championship. Saya berasa lega. Kemenangan ini pasti akan meningkatkan keyakinan saya dalam pertarungan akan datang,” katanya.

Rifdean yang dinobatkan juara dunia dalam kategori bawah 23 tahun sebanyak tiga kali itu menetapkan matlamat untuk mendapatkan kontrak ONE Championsip bernilai AS$100,000 pada tahun ini.

Sementara itu, Mohammad Rifdean berkata beliau menggandakan latihan selama dua bulan di Sor Sommai sebelum penampilan sulungnya itu.

“Saya telah lakukan yang terbaik dan mengikuti rancangan permainan oleh jurulatih Bernard Radin dan menang,” katanya.

Sementara itu, jurulatihnya Bernard Radin berkata Mohammad Rifdean telah mempamerkan kemahiran dan keazaman tinggi dalam penampilan sulungnya dengan memenuhi pelan permainan mereka untuk kemenangan TKO pada pusingan pertama.

Artikel Berkaitan:

“Saya yakin Rifdean boleh dapat bukan sahaja kontrak ONE Championship tapi juga tali pinggang ONE Championship...saya yakin tidak lama lagi,” katanya.

Bernard berkata anak didiknya itu perlu memperoleh tiga kemenangan berturut-turut dalam ONE Championship bagi membolehkannya mendapatkan kontrak itu.

Ditanya mengenai kelewatan penyertaan Mohamad Rifdean dalam ONE Championship, Bernard berkata “Kami telah melakukan yang terbaik, bagaimanapun tiada rezeki.

”Tapi kini, kami di sini untuk berjuang. Adalah impian Rifdean untuk memulakan ini. Saya beritahu Rifdean inilah saatnya yang kita tunggu. Tunjukkan kepada dunia siapa kamu,”