MBS panggil penganjur tapak bazar RM17,000

Laporan Sinar Harian mengenai harga sewaan tapak bazar di Dataran Senawang yang didakwa mencecah RM17,000.
Laporan Sinar Harian mengenai harga sewaan tapak bazar di Dataran Senawang yang didakwa mencecah RM17,000.
A
A
A

SEREMBAN - Majlis Bandaraya Seremban (MBS) telah memanggil penganjur yang dilantik bagi tapak Bazar Aidilfitri di Dataran Senawang di sini berhubung isu sewaan tapak bazar itu terlalu tinggi sehingga mencecah RM17,000.

MBS dalam kenyataan kepada Sinar Harian berkata, pihaknya mendapati penganjur Dataran Senawang 2 telah menghebahkan harga tanpa merujuk kepada pentadbiran MBS terlebih dahulu.

"Hal ini bertentangan dengan syarat yang telah ditetapkan bagi Penganjuran Bazar Aidilfitri 1445H/2024M.

"Sehubungan itu, penganjur telah berjanji akan mematuhi perjanjian yang telah dipersetujui dan penganjur juga perlu merujuk kepada MBS bagi penetapan kadar sewaan tapak bazar," katanya pada Sabtu.

Sinar Harian sebelum ini melaporkan harga tapak khemah bazar Aidilfitri paling 'hot' di Dataran Senawang didakwa mencecah sehingga RM17,000.

Difahamkan harga yang disifatkan cekik darah itu ditawarkan untuk khemah di bahagian hadapan yang sememangnya menjadi rebutan peniaga setiap tahun.

Penganjur tersebut didakwa turut cuba meraih keuntungan dengan menetapkan harga mengikut lokasi dan saiz khemah bermula RM5,000 hingga RM15,000.

Selain itu peniaga yang berminat diminta membuat bayaran pendahuluan sebanyak 50 peratus daripada harga yang dipersetujui manakala baki 50 peratus lagi perlu diselesaikan pada Ramadan pertama iaitu 12 Mac, sebelum memasuki tapak.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, menurut kenyataan MBS itu lagi, penganjur juga telah bersetuju untuk memberikan satu kadar yang munasabah dan berpatutan kepada MBS sebelum menguar-uarkan semula kadar yang baharu.

"Jika terdapat sebarang pertanyaan berkaitan perkara ini, warga bandar raya Seremban boleh menghubungi MBS atau aduan melalui SISPAA MBS mbseremban.spab.gov.my atau muat turun secara percuma Aplikasi Respon Rakyat," katanya.

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28