Rakyat Gaza kini hanya makan rumpai

Akibat makanan yang sangat terhad di Gaza, rakyat Palestin terpaksa bergantung kepada sejenis rumpai yang dikenali sebagai 'mallow' untuk menyara keluarga mereka. Foto X/News Boxer
Akibat makanan yang sangat terhad di Gaza, rakyat Palestin terpaksa bergantung kepada sejenis rumpai yang dikenali sebagai 'mallow' untuk menyara keluarga mereka. Foto X/News Boxer
A
A
A

GAZA - Akibat makanan yang sangat terhad di Gaza, rakyat Palestin terpaksa bergantung kepada sejenis rumpai yang dikenali sebagai 'mallow' untuk menyara keluarga mereka.

Rumpai itu mempunyai ciri-ciri perubatan dan tumbuh bebas dalam keadaan tanah yang keras dan kering kini menjadi makanan utama sejak aliran bantuan ke dalam enklaf itu berkurangan akibat perang.

Keseluruhan Gaza kini mengalami kekurangan akses kepada air bersih, makanan dan ubat-ubatan.

Seorang penjual di pasar, Um Ayad berkata, orang ramai kelaparan dan tiada apa yang boleh dimakan melainkan rumpai berkenaan.

"Semua orang lapar. Kami perlu memberi makan kepada kanak-kanak. Mereka terus menjerit mahu makanan.

"Kami tidak dapat mencari makanan. Kami tidak tahu apa yang perlu dilakukan," katanya.

Sementara itu, seorang ibu di Kem Jabaliya, Um Youssef Awadiyeh berkata, mereka terpaksa menghadapi situasi bahaya setiap hari untuk mendapatkan tumbuhan liar.

"Keadaan menjadi lebih teruk dan kami dipaksa pergi ke sempadan. Tiada jarak antara kami dan kereta kebal. Kami meletakkan nyawa kami dalam bahaya, tetapi apa yang boleh kami lakukan?

Artikel Berkaitan:

"Kami perlu memberi makan kepada anak-anak kami. Kami mempunyai anak yang ingin makan. Lebih baik sedikit daripada tiada. Kereta kebal itu boleh melepaskan tembakan ke arah kami, tetapi walaupun begitu kami pergi ke sana untuk mendapatkan rumpai. Ini dipanggil tumbuhan darat.

"Kami mendapatkan rumpai atau tumbuhan lain jika seseorang sakit. Kami kadang-kadang dijangkiti kerana kekurangan air bersih. Jadi kami mendapat beberapa tumbuhan yang kami rebus dan kemudian minum," jelasnya.

Angka kematian orang awam yang semakin meningkat dan krisis kemanusiaan yang semakin teruk di Gaza telah menguatkan gesaan untuk gencatan senjata.

Kebuluran dan penyakit berjangkit semakin merebak dan kira-kira 80 peratus daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah kehilangan tempat tinggal. - Awani

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28