Search imbas kegemilangan lima dekad, cipta fenomena baharu

Search memukau pentonton dengan 17 lagu khusus untuk konsert Search Voyage of Asia di Kompleks Sukan Educity, Iskandar Puteri, pada malam Sabtu.
Search memukau pentonton dengan 17 lagu khusus untuk konsert Search Voyage of Asia di Kompleks Sukan Educity, Iskandar Puteri, pada malam Sabtu.
A
A
A

KONSERT Search Voyage of Asia di Kompleks Sukan Educity di sini pada malam Sabtu mencipta fenomena baharu malah berjaya mengimbas kegemilangan legenda rock itu sejak lebih lima dekad lalu.

Konsert kemuncak sempena Hari Rock Negara Edisi Selatan itu merupakan 'bingkisan' daripada gabungan dua gergasi rock iaitu Search dan kumpulan undangan XPDC yang beraksi dalam satu pentas berlangsung selama hampir tiga jam.

Kumpulan rock jemputan, XDPC menaiki pentas kira-kira jam 8.45 malam dengan diiringi efek bunyian petir dan bom sebelum mereka 'menguak' tirai persembahan dengan membawakan lagu Tak Nak Jadi Soh Chai.

XDPC menyambung untaian lagu dengan mempersembahkan Hamba Abdi, John Jenin, Talam Dua Muka, Pelesti Mata Sebelah dan Kita Peng Yu, semuanya diambil daripada album-album yang pernah mengangkat nama mereka pada awal 90-an.

Kira-kira 4,000 penonton pelbagai peringkat usia itu dilihat seakan masih belum cukup terangsang dengan enam buah lagu dibawakan XPDC yang jarang dipersembahkan mereka dalam konsert sebelum ini.

XPDC menampatkan persembahan selepas 40 minit namun sekumpulan peminat tegar depan pentas masih belum puas dan mahukan beraksi lagi, mereka yang hampir meninggalkan pentas memainkan lagu terakhir Selendang Merdeka sebelum keadaan menjadi gawat seketika.

Search muncul dengan mendendangkan Pelesit Kota - pembukaan dengan petikan gitar serta ketukan dram yang rancak sambil bunga-bunga permainan gitar bass lagu itu cukup untuk mengejutkan seisi stadium tersebut dengan 'getaran' tersendiri.

Persembahan kira-kira 40 minit daripada XPDC sebagai kumpulan jemputan untuk konsert Search Voyage of Asia di Johor.
Persembahan kira-kira 40 minit daripada XPDC sebagai kumpulan jemputan untuk konsert Search Voyage of Asia di Johor.

Artikel Berkaitan:

Band rock ditubuhkan yang di Johor Bahru sejak 1981 itu dianggotai Denden Gonjalez (vokal); Din (gitar kedua); Kid (gitar utama); Yan (bass) dan Minn (dram) terus memeriahkan acara dengan dua lagi lagu klasik mereka Bencana dan Mentari Merah di Ufuk Timur.

Menteri Merah di Ufuk Timur yang merupakan lagu malar segar mereka menyaksikan penonton menyanyi bersama-sama dan selepas selesai Denden buat pertama kali berbicara dengan penonton untuk konsert sulungnya di Johor itu.

"Terima kasih kerana terus setia bersama Search, malam kini kami telah pilih lagu-lagu yang istimewa, kita 'enjoy' sama-sama. Ok kita terus lanjut (teruskan persembahan)," ujar Denden sebelum menyampaikan lagu keenam Di Pintu Sepi.

Selepas 'menerobos masuk' Di Pintu Sepi, Search meneruskan keasyikan malam minggu itu dengan lagu Emanuelle sebelum dibawa ke terowong waktu kegemilangan mereka pada era 80-an apabila membawakan dua lagi lagu berhantu Fantasia Bulan Madu dan Purnama.

Peminat yang datang selepas 'dibuai' Fantasia Bulan Madu dan Purnama terus senada menyanyikan lagu berikutnya Rock N Roll Pie dan tiga buah lagu 'medley' iaitu Gadis Misteri, Kejora dan Gadisku sehingga membuatkan stadium bergema.

Denden yang merupakan vokalis Search menggantikan Amy sejak dua tahun lalu sebelum membawakan Rock N Roll Pie berkata, kumpulan itu berbesar hati kerana dapat melakukan persembahan di Johor Bahru dan mahukan penonton terus menyanyi bersama mereka.

Kumplan itu yang menempuh pelbagai pengalaman dan jatuh bangun dalam industri muzik tempatan meneruskan persembahan dengan Pembakar Perasaan, seterusnya memainkan lagu-lagu lama dan baharu iaitu Teguh, Panggung Khayalan serta Asli dan Tulus sebelum menyambung bicara dengan penonton.

"Adakah anda puas hati," tanya Denden kepada penonton sebelum meminta mereka menyanyikan bersama-sama lagu Isabella dan stadium bertukar shahdu dan melankolik dengan cahaya suram daripada telefon bimbit dan pemetik api dinyalakan apabila lagu itu dilantunkan.

Walaupun berada di penghujung persembahan dan 15 lagu popular sudah dibawakan secara energetik, Search dilihat sama sekali tidak mengendurkan momentum persembahan mereka dengan dua lagu terakhir bertajuk Pasti dan Fenomena.

Dua lagu tersebut menjadi penutup konsert anjuran C&M Music Centre Sdn Bhd itu yang hebat dengan permainan cahaya dan paparan skrin LED termasuk sistem bunyi daripada setiap instrumen amat memuaskan.